Hinke Schokker na twee jaar procederen vrijgesproken van dopingebruik. De atlete testte positief na haar winst in de RUN van Winschoten

Hinke Schokker. Foto: Archief Harry Tielman

Atlete Hinke Schokker is vrijgesproken van dopinggebruik. De hardloopster uit het Friese Oostermeer werd twee jaar geleden na haar winst in de RUN van Winschoten positief getest op een dopingmiddel dat ze om medische redenen nam. Schokker werd daarom in eerste instantie voor twee jaar geschorst, maar wordt in hoger beroep vrijgesproken door de tuchtrechter van het ISR (Instituut Sportrechtspraak). Het televisie-programma Pointer (kro-ncrv) heeft de uitspraak van ISR in handen.

De reden van de vrijspraak is dat Schokker alsnog medische dispensatie kreeg om modafinil te gebruiken. Schokker nam dat medicijn in eerste instantie – zonder doktersvoorschrift – tegen concentratieklachten. Toen ze in 2019 Nederlands kampioen 100 kilometer werd, kwam de dopingcontroleur langs. Een positief testresultaat volgde. Want hoewel modafinil buiten wedstrijden gebruikt mag worden door sporters, is het binnen wedstrijdverband verboden. Schokker zei op tijd gestopt te zijn, maar er werden alsnog sporen van het middel in haar bloed gevonden.

Proces duurde twee jaar

Wat volgde was een lang proces. Schokker hield voet bij stuk en vroeg met terugwerkende kracht medische dispensatie aan. Dat werd eerst afgewezen, maar later toegekend. Die toekenning leidde uiteindelijk – na twee jaar procederen – tot vrijspraak.

De Dopingautoriteit is nog steeds van mening dat Schokker in overtreding is. Haar verhaal klopt niet, concluderen zij. Want Schokker nam naar eigen zeggen modafinil vanwege concentratieklachten. Terwijl het middel is voorgeschreven voor ADHD – een diagnose die Schokker pas later kreeg. Maar, zegt Schokker, die diagnose was achteraf een verklaring voor de symptomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport