Atletiekicoon Arend Karenbeld in Haren overleden, was coach van onder anderen Gerard Nijboer

Arend Karenbeld Foto: han de graaf

Met overlijden van Arend Karenbeld op 87-jarige leeftijd heeft Groningen een man verloren, die veel heeft betekend voor de atletieksport.

De in Diepenveen geboren Karenbeld was in zijn actieve periode als atleet een uitstekende sprinter, die zowel op de 100, 200 als 400 meter toptijden liep en ook voor Nederland uitkwam. Daarnaast verdiende hij zijn sporen als trainer van onder anderen meerkampster Tineke Hidding en de bekende lange-afstandscracks Gerard Nijboer en Roelof Veld.

Olympisch zilver

Het duurde even voordat Nijboer, die onder meer olympisch zilver won en Europees kampioen op de marathon zou worden, zijn coach van zijn kwaliteiten had overtuigd. ,,Ik herinner me dat hij me in een winterperiode ineens opviel door z’n fysieke kracht en z’n wilskracht. Toen dacht ik: er zit toch meer in dat kereltje van Nijboer dan dat ik in eerste instantie had gedacht’’, zei Karenbeld eerder.

Inspiratiebron

Hij was docent aan de ALO in Groningen en een inspiriatiebron voor leerlingen die later ook het trainersvak in gingen. Karenbeld was erelid van Groningen Atletiek en in zijn woonplaats Haren ook lang actief bij ATC Haren. Hij was tevens coach van zijn dochter Nanette, die aan de weg timmerde als atlete en in de bobslee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport