Radinio Balker hoopt bij FC Groningen in de voetsporen te kunnen treden van Virgil van Dijk.

Haalt FC Groningen met Balker de nieuwe Virgil in huis? Hij zou in ieder geval graag dezelfde weg bewandelen

Radinio Balker hoopt bij FC Groningen in de voetsporen te kunnen treden van Virgil van Dijk. Foto: Almere City v Cambuur Leeuwarden

Remco Balk is definitief vertrokken bij FC Groningen. Daar staat tegenover dat Radinio Balker de omgekeerde weg bewandelt, zij het pas na dit seizoen. De 22-jarige verdediger komt over van Almere City.

FC Groningen had Balker al twee jaar op de radar. Er zijn talloze scoutingsrapporten over de Almeerse sterkhouder gemaakt, maar er was steeds een obstakel als technisch directeur Mark-Jan Fledderus wilde toeslaan. De ene keer was de vraagprijs te hoog, de andere keer lag de concurrentie op de loer waardoor Balker zelf twijfelde en ook Almere City zag de rots in de branding liever niet voortijdig vertrekken.

Dat FC Groningen deze keer alsnog beet heeft, ligt vooral aan het feit dat Balker dit seizoen door blessureleed minder aan spelen toekwam en daardoor minder in beeld is geweest. Omdat het contract bij Almere City aan het eind van het seizoen afloopt, konden de noorderlingen hem deze keer transfervrij vastleggen.

Vriendin uit Hoogeveen

Fledderus gaat er vanuit dat Balker, die al 4 jaar een vriendin heeft uit Hoogeveen die hij leerde kennen tijdens een stage op Texel, wel wat aanpassingstijd nodig zal hebben als hij komende zomer richting Groningen komt. ,,Maar wij zijn ervan overtuigd dat hij zich snel verder kan ontwikkelen en van waarde kan worden voor FC Groningen’’, zo laat de technisch directeur weten. Kenners zien in de in Amsterdam geboren en in Almere opgegroeide speler gelijkenissen met Virgil van Dijk.

Fledderus: ,,Hij heeft in ieder geval alle voorwaarden die wij zoeken in een centrale verdediger. Hij is snel, fysiek sterk, beschikt over veel duelkracht en is daarnaast rustig aan de bal. ,,Hij straalt wel wat uit, een echte kerel’’, vindt Fledderus. ,,Hij is ook best een agressieve verdediger, kijkt vaak boos in het veld. Heel anders dan buiten de lijnen, want als je hem spreekt is een hele lieve, zachte jongen. In het veld verandert hij alleen in een harde en meedogenloze verdediger.’’

Dezelfde weg als Van Dijk

Balker ziet zichzelf wel dezelfde weg bewandelen als Van Dijk. ,,Dat is voor mijn positie natuurlijk het beste voorbeeld dat je maar kan hebben’’, zegt de nieuwkomer op de clubkanalen. ,,Van FC Groningen naar Celtic en dan naar de Engelse top. Dat sprak me sowieso enorm aan. Ik denk dat ze bij FC Groningen in het verleden heel veel spelers echt beter hebben gemaakt. Ik hoop dat ik ook één van die jonge jongens kans zijn.’’

Remco Balk gaat definitief een ander pad bewandelen. FC Utrecht presenteerde het 19-jarige talent van FC Groningen woensdagmiddag, nadat de aanvaller uit Zuidhorn de medische keuring goed had doorstaan. ,,Fc Utrecht kwam met een toekomstplan dat me erg aansprak’’, vertelt Balk, die tevens bevestigt dat hij ook de mogelijkheid om speelminuten op te doen in de eerste divisie met Jong FC Utrecht zwaar heeft mee laten wegen. ,,Ik denk dat het op mijn leeftijd belangrijk is om veel te voetballen zodat ik beter kan worden. Het is een heel moeilijke keuze geweest, maar ik denk dat dit het beste is voor mijn ontwikkeling.’’ Balk heeft in Utrecht een contract getekend voor 4,5 seizoenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu