Basketballers Donar aan goede kant van de score in generale repetitie, maar nog genoeg zorgen voor coach Rudez

Henry Caruso. Foto: Archief/ Jan Kanning

De basketballers van Donar bleven dinsdagavond aan de goede kant van de score tijdens de generale repetitie voor de competitiestart van komend weekend tegen Zwolle. In Leiden werd de plaatselijke rivaal met 88-84 verslagen. Toch kan coach Ivan Rudez nog lang niet gerust zijn op de seizoensopener van komend weekend.

De Kroaat moest het in de verlaten Vijf Meihal van ZZ Leiden, waar het normaal gesproken zo kan spoken, stellen met een kleine rotatie van slechts zeven spelers, aangevuld met de jongelingen Kjeld Zuidema en Nesta Agasi. De krappe bezetting van de bank was een slecht voorteken voor de competitiestart van aanstaande zondag.

Rudez kon in Leiden geen beroep doen op de 33-jarige forward Juwann James. De Amerikaan is geveld door een rugblessure. Aanvankelijk leek dat geen langdurige kwestie te worden, totdat James op de training opnieuw een beuk kreeg. Die bleek niet bevorderlijk voor het herstelproces.

Ook Will Moreton kwam niet in actie in de sleutelstad. De 23-jarige Amerikaan, eveneens uitkomend op de forwardpositie, raakte geblesseerd aan zijn voet in het eerste oefenduel van vorige week tegen Den Helder, dat Donar in eigen huis winnend afsloot met 94-64. Was er toen, nadat er liefst elf weken niet was gebasketbald, sprake van flink wat roest tussen de Groningse raderen, het goede nieuws was dat het tegen Leiden allemaal al een stuk soepeler binnen de beperkte gelederen van de noordelijke basketbaltrots.

Caruso en Rudez onderscheidden zich

Met name Henry Caruso en Damjan Rudez onderscheidden zich in positief opzicht in de Vijf Meihal. Vooral in het geval van Rudez was dat een meevaller, want de ‘broer van’ gaf vorige week tegen Den Helder niet thuis. Deze keer was de 34-jarige Kroaat goed voor 26 punten en gooide hij onder meer zes van zijn elf driepuntspogingen door de ring. Hij kreeg door het personeelsgebrek bij Donar bovendien mooi de tijd om warm te draaien voor de competitie, want de NBA-veteraan stond bijna de gehele wedstrijd in het veld.

Caruso was in het eerste oefenduel ook al op dreef en gaf tegen Leiden opnieuw zijn visitekaartje af met een 100 procent score uit zijn tweepunters (5 uit 5) én zijn driepunters (3 uit 3). Met zijn vrije worpen erbij bracht hij een totaal van 25 punten bij elkaar en daarnaast verzamelde de Amerikaan ook nog eens 6 rebounds.

Caruso had dan ook een groot aandeel in de voorsprong van 13 punten die Donar opbouwde tot aan de rust (37-50), na een 23-25 tussenstand na de eerste periode. De Groningers toonden zich met name bedreven in het zuiver aanleggen voor de afstandsschoten. Waar Donar er zeven van de twaalf benutte in de eerste helft, gooide de thuisclub slechts twee driepunters door de ring uit acht pogingen.

Toch was de strijd, zoals zo vaak in Leiden, nog lang niet gestreden. De ploeg van coach Geert Hammink kwam na rust veel scherper uit de kleedkamer dan Donar, dat in het derde kwart 26 punten om de oren kreeg en er zelf maar 14 maakte.

Dubbele driepunter Love

Het was de opmaat naar een spannende laatste periode, waarin Leiden met onder andere een dubbele driepunter van oud-Donar-pointguard Carrington Love wegliep naar 69-64. Bij 75-75 kwamen de noorderlingen weer langszij. In de meeslepende laatste seconden van het vierde kwart bracht Love de stand met een driepunter nog op 84-86, maar vanaf de vrije worplijn hield Rudez het hoofd koel. De Kroaat gooide twee keer raak, waarmee hij de 84-88 eindstand op het scorebord bracht.

Zondag om 14.00 uur is in Martiniplaza de tip-off voor de competitie. Publiek is voorlopig nog niet welkom in de Groningse basketbaltempel, maar de wedstrijd is wel live te volgen bij de NOS.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport