De hand van de nieuwe coach Pete Miller lijkt nu al zichtbaar te worden bij Donar. De Groningers boekten donderdagavond opnieuw een soevereine zege, deze keer tegen Feyenoord.

Ging Miller in zijn eerste wedstrijd tegen Den Helder Suns meteen door de magische grens van honderd punten, in het pal naast De Kuip gelegen Rotterdamse Topsportcentrum scheelde het maar één puntje of de 68-jarige Amerikaan had dat kunststukje herhaald. Donar hoefde zich in de Maasstad niet eens bovenmatig in te spannen om een 99-80 overwinning uit het vuur te slepen.

Daarmee legden de noorderlingen definitief beslag op de derde plaats in de Elite A. Het betekent dat Donar het in de eerste ronde van de play-offs opneemt tegen Den Helder Suns. De kwartfinale bestaat uit een tweeluik. Op 8 mei is de eerste wedstrijd. Mochten de Groningers de eerste ronde overleven, dan is de kans groot dat in de halve finale aartsrivaal Den Bosch staat te wachten in een best-of-three -serie. Daarin heeft Donar geen thuisvoordeel, aangezien Den Bosch beslag legde op de tweede plaats in de Elite A. Leiden bleef dankzij een zege bij Zwolle eerste.

Ongeslagen status Miller

Het goede nieuws voor Donar is dat Miller, sinds hij het roer vorige week overnam van de op non-actief gestelde Ivan Rudez, nog over een ongeslagen status beschikt. Daar moet wel een aantekening bij worden gemaakt, want de nieuwe coach trof twee tegenstanders die niet op oorlogssterkte waren. Een zwaar gehavend Den Helder leende zich vorig weekend als het ideale slachtoffer om er even in te komen. Ook Feyenoord, dat al vrijwel zeker was van de vijfde plaats, ging niet voluit tegen de Groningers. Zo werd topspeler Jeroen van der List uit voorzorg langs de kant gehouden en ook de Belgische pointguard Ordane Kanda werd gespaard.

Toch was het vanuit Gronings perspectief goed om te zien dat er eindelijk weer wat lijn in het spel van Donar te bespeuren was. Bij vlagen kwam het snelle aanvalsspel dat Miller predikt aan de oppervlakte en zo nu en dan werd ook knap een driepuntsschutter volledig vrij gespeeld door de Groningers. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij 8-9, toen Donar dankzij een welgemikt afstandsschot van international Leon Williams voor het eerst een voorsprong nam.

Ogungbemi-Jackson topscorer

Tot 38-38 ging het gelijk op. Vlak voor rust trok Jarred Ogungbemi-Jackson met twee scores op rij het initiatief definitief naar Donar toe. De Groningers bouwden vervolgens in de tweede helft met driepunters van opnieuw Williams en Henry Caruso de voorsprong snel uit en hielden Feyenoord daarna op gepaste afstand. Het was Ogungbemi-Jackson die zich met 20 punten tot topscorer van de avond kroonde aan Donar-zijde. Voordat de play-offs losbarsten wacht Donar volgende week eerst nog de strijd om de nationale beker, die tijdens dit coronaseizoen in een week wordt afgewerkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport