Basketballers Donar rekenen in openingskraker af met regerend landskampioen Zwolle: 82-55

Donar-speler Davonte Lacy (rechts) is zijn opponent Noah Dahlman van Zwolle te snel af. De Amerikaan speelde zondagmiddag een belangrijke rol aan Groningse zijde. Foto: Jan Kanning

De basketballers van Donar rekenden in het openingsduel van de Dutch Basketball League af met regerend landskampioen Zwolle. In Martiniplaza stond aan het eind van de wedstrijd een afgetekende 82-55 overwinning op het scorebord.

Aan alles was te zien dat de ploegen nog wel even op gang moeten komen in de Dutch Basketball League. Zowel de Zwollenaren als de Groningers wisselden goede en mindere periodes met elkaar af tijdens de openingskraker van het seizoen.

Sinds de lockdown in oktober hielden de basketballers zich vooral bezig met trainen. De voorbereiding op de nieuwe start van de competitie was kort. Donar moest zich in drie weken tijd klaar zien te stomen voor de eerste echte krachtmeting. Er was slechts ruimte voor twee oefenwedstrijden, een 96-64 overwinning tegen Den Helder en afgelopen week een 88-84 zege in een lege Vijf Meihal tegen ZZ Leiden.

Caruso geeft visitekaartje af

Sommige spelers kwamen wat moeizaam op gang. Dat gold niet voor Henry Caruso, die tijdens de eerdere testcases tegen Den Helder en Leiden ook al zijn visitekaartje af had gegeven. Ook tegen Zwolle trok de Amerikaan de kar. Hij had er de grootste hand in dat de thuisclub, die zich op de tribune gesteund wist door tientallen kartonnen poppen met foto’s van de trouwe aanhang, in het tweede kwart het eerste gaatje sloeg.

Donar kwam op 30-23 en bouwde de voorsprong richting de rust uit naar 36-27. De Groningers hadden over het geheel genomen het betere van het spel, maar Zwolle bleef op karakter in het spoor van de noorderlingen. Zo bracht Nigel van Oostrum met een driepunter de stand in het derde kwart terug naar 55-47.

Slotakkoord voor Zuidema

Pas in de laatste periode nam Donar definitief afstand van Zwolle. Het was de ervaren Kroaat Damjan Rudez, tot dat moment vrijwel onzichtbaar, die met twee driepunters op een rij het verschil oprekte van 56-47 naar 62-49. Dat was het genadeschot voor de Zwollenaren, die Donar vervolgens verder weg zagen lopen. Het slotakkoord was voor de jonge Kjeld Zuidema, die met een fraaie driepunter de eindstand op 82-55 bepaalde. Topscorer aan Donar-zijde was Henry Caruso, die uiteindelijk goed was voor 24 punten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport