Bauke Mollema tevreden na tijdrit, maar concurrentie komt opnieuw dichterbij

Ook in tijdrit twee verdedigde Bauke Mollema zijn tweede plaats. De Groninger reageerde opgelucht en strijdbaar, maar wederom naderde de concurrentie.

Denkt u in de laatste twee Alpenritten die gele leider maar weg. De Tour de France heeft Chris Froome, mits hij gevrijwaard van pech blijft, natuurlijk allang gewonnen. Maar achter zijn machtige Sky-trein vecht een plukje renners een geweldige battle uit voor de overige twee podiumplaatsen in Parijs.

Treetje twee

Na de 17 kilometer lange tijdrit van donderdag staat Bauke Mollema nog altijd fier aan kop van die subtoppers. Op treetje twee, 3.52 achter Froome. Na de opdoffer die hij harkend op weg naar Finhaut-Emosson kreeg, wist hij de schade solo tegen de klok beter te beperken, meende hij zelf. ,,Richie Porte komt een stuk dichter bij, maar voor het klassement heb ik verder volgens mij wel goede zaken gedaan’’, was het eerste wat hij zei.

Minimale verlies

Die primaire reactie na de eindstreep moet vooral ingegeven zijn door het gejubel van de overenthousiaste Nederlandse vakantiegangers in de finishstraat en het verschil met naaste belager Adam Yates. Bij alle tussenpunten liep de Australische nummer drie van het klassement 15 à 20 tellen bij de kopman van Trek-Segafredo weg. In de finale gooide Mollema zich met een topsnelheid van 83 per uur in de bochtige afzink naar Megève, waar de klok uiteindelijk slechts twee tellen achter Yates stopte.

Dat minimale verlies zorgde voor een glimlach. Maar Yates was slechts een van de wedstrijdjes in de wedstrijd die Mollema in de Haute-Savoie reed.

Naar beneden kijken

Wie de daguitslag goed bestudeerde, kwam tot de gortdroge conclusie dat Mollema wederom tijd inleverde op liefst negen directe concurrenten. Weinig weliswaar op Yates (0.02) en Valverde (0.07), maar al wat meer op Quitana (0.15), Meintjes (0.17) en Rodriguez (0.20). En gewoon te veel op Bardet (0.43), Porte en Aru (beiden 0.52). Om maar niet te spreken over dagwinnaar Froome (1.25) zelf.

Naar boven kijkt Mollema niet meer. Maar hoe ver moet hij naar beneden kijken? Die vraag moet hij zichzelf vandaag en morgen voortdurend stellen. Yates (op 0.24 van Mollema derde), Quintana (0.45), Bardet (1.05) en Porte (1.08) zijn niet de enigen die het podium ruiken. Ook de gisteren verrassend sterke Aru (2.06 achter Mollema) en zelfs Valverde (2.45) azen nog op een ticket voor het schavot op de Champs Elysées.

Parijs komt dichtbij

Degene die dat nog beter dan Mollema lijkt te beseffen, is de 23-jarige Yates. ,,We vechten met vijf, zes man om twee posities. En misschien zelfs wel om één, want als je het mij vraagt, hoort Richie Porte sowieso op het podium’’, aldus Yates. ,,Na Froome is hij zeker de beste klimmer.’’

Parijs is niet ver meer, maar op weg naar de lichtstad zal het nog aanvallen regenen van podiumjagers als Porte, op de acht resterende cols, netjes verdeeld over twee ritten van 146 kilometer.

,,Ik ga er gewoon voor vechten en dan hoop ik dat ik op het podium kan blijven staan’’, blijft Mollema strijdbaar.

Wat moet hij anders ook? De aankomst bergop in Zwitserland was een klap. Ook mentaal. Wat maakte dat het minimale verlies in de tijdrit aanvoelde als winst. Persoonlijke winst dan. ,,Ik was in ieder geval blij dat ik voor m’n gevoel weer een stuk beter voor de dag kwam. Ik kon weer goed en lekker afzien. En er zat weer goede power in de benen.’’

Bekijk hieronder de etappe van vrijdag:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.