Be Quick laat Ajax ontsnappen

Foto: ANP

Zure druiven voor Be Quick 1887. De derdedivisionist bleek in de slotfase én de verlenging niet opgewassen tegen hoofdklasser Ajax, die daarmee de eindronde van de landelijke KNVB-beker bereikte: 2-1.

Les

‘Een keiharde voetballes geleerd’’, concludeerde aanvoerder Robert Talens. ,,We hadden het moeten afmaken na rust’’, mopperde trainer Kevin Waalderbos. ,,Wat zonde’’, sprak rechtsbuiten Arnoud Bentum vertwijfeld, hoofdschuddend de kleedkamer opzoekend. Ja, Be Quick liet een prachtkans liggen om het seizoen lekker te beginnen met plaatsing voor het hoofdtoernooi van de ‘grote’ beker. Want Ajax bleek te taai. Na winst op derdedivisionist OJC Rosmalen verschalkte de ploeg van trainer Jorg Smeets dus ook Be Quick.

De waarschuwingen waren er wel degelijk, ook al in de eerste helft. De twee watervlugge spitsen Kenneth Misa Danso en Stanley Akoy gaven toen ook al nadrukkelijk hun visitekaartje af, maar meer niet. Telkens ging het op het laatste moment fout, tot opluchting van de Be Quick-defensie.

Goede kansen

Be Quick speelde degelijk en kreeg al in de eerste helft de betere kansen. De Ajax-defensie speelde ‘hoog’, dwong daarmee de Be Quick-aanvalslinie terug en dus moesten de Groningers het vooral zoeken in snelheid via de zijkanten of een slimme steekpass. Daan Driever en Jorin Keekstra verzorgden die productie en al in het eerste halfuur had dat bijna succes. Zo speelde rechtsbuiten Arnoud Bentum, met succes gelanceerd vanaf de middellijn, spits Thomas Careman vrij, maar de Ajax-verdediging greep in. Bentum werd even later met een listig lobje bereikt door Driever, maar kon niet goed aannemen.

Toch voelde ook Ajax dat het een paar keer was ontsnapt. Want Akoy en Misa Danso mochten dan watervlug en getruct zijn, rendement leverde dat in de eerste helft niet op. En aan de andere kant drong Be Quick steeds meer aan. Zo schoot Careman niet venijnig genoeg in en schoof Bentum de bal maar net voorlangs. Kort voor rust was het wel raak. Bentum kreeg de lange bal, schoof breed op de inkomende Rick Wiersma die klaarlegde voor zijn linkerbeen en doelman Steven Veenboer in de verraste met een prima schot: 0-1.

Verlenging

Ajax begon de tweede helft gedreven, maar weer was de beste kans in die fase voor de Groningers. Bentum wachtte behendig op de fout van linksback Lars Middelwijk, waarna zijn breedtepass op Careman te hard was. Careman had zelfs de 0-2 op de schoen na een diepe bal van Raymond Bolt, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald.

Even later was Ajax dicht bij de gelijkmaker, toen Barry van het Land een vrije trap centimeters naast het doel van Robert Smit kegelde. Het was een voorbode voor wat ging komen. Want tien minuten voor het einde ging het dan toch mis. Rechtsback Djarni Leidelmeijer, net ingevallen voor de geblesseerde Twan Nieboer, verslikte zich in Akoy, die de bal blind voor gaf. De weggewerkte voorzet werd alsnog binnengeschoten door de inkomende Bilal El Amrani: 1-1.

In de eerste minuten van de verlenging had Akoy al de 2-1 moeten maken, maar hij miste vrij voor Smit. Nog geen drie minuten later was het wel 2-1, toen invaller Cerilio Cijntje een voorzet fraai met het achterhoofd binnenknikte. Akoy, El Amrani en Zaccaria El Biyar verzuimden daarna de 3-1 binnen te schuiven. Met Wiersma en invaller Robin van der Tuin samen in de spits én veel hoge ballen probeerde Be Quick het nog wel, maar de druk leverde niets meer op. ,,Balen’’, vond Talens, ,,ook met het oog op de competitie die zondag begint. Dit was zo lekker geweest.’’

AJAX (am.)-BE QUICK 1887 2-1

Scoreverloop: 41. Wiersma 0-1, 82. El Amrani 1-1, 97. Cijntje 2-1.

Gele kaart: Van Zoolingen, Middelwijk, Bosma en Moerkerk (Ajax am.), Careman, Dos Santos en Delger (Be Quick 1887).

Scheidsrechter: Winkel.

Toeschouwers: 140.

Be Quick 1887: Smits; Kunst (103. Van der Tuin), Talens, Nieboer (87. Leidelmeijer) en Delger; Bolt, Driever (67. Dos Santos) en Keekstra; Bentum, Careman (103. Rusch) en Wiersma.

menu