Bekele wint marathon Berlijn in toptijd

Hardlooplegende Kenenisa Bekele heeft zondag zijn grootste succes op de marathon geboekt. De 34-jarige Ethiopiër, meervoudig wereld- en olympisch kampioen op de baan, won de marathon van Berlijn in 2.03.03, de tweede tijd ooit. Hij bleef slechts zes seconden boven het wereldrecord van de Keniaan Dennis Kimetto van 2.02.57.

De Keniaan Wilson Kipsang was de grote smaakmaker in de befaamde race over 42,195 kilometer door de Duitse hoofdstad. Hij maakte het tempo en wist enkele keren Bekele op kleine achterstand te zetten, maar de Ethiopiër kwam steeds terug en sloeg op zijn beurt na veertig kilometer een gaatje. Kipsang finishte als tweede in 2.03.13. De Keniaan Evans Chebet arriveerde als derde bij de Brandenburger Tor in 2.05.31.

Het komt zelden voor dat de vooraf aangekondigde toppers ook daadwerkelijk de wedstrijd maken op de marathon. Kipsang en Bekele zeiden voor de race al dat ze het wereldrecord wilden aanvallen en hielden woord. Al in de eerste kilometer maakten ze hun bedoeling duidelijk met een razendsnelle 2.40.

Indrukwekkende solo

Het duo nam wijselijk wat gas terug, maar bleef in het vervolg van de wedstrijd het tempo van het wereldrecord aanhouden. Kipsang nam na 30 kilometer het initiatief en leek aan een indrukwekkende solo te beginnen, want Bekele kon niet volgen. De winnaar van onder meer twee keer olympisch goud op de 10.000 meter herpakte zich echter en wist weer aan te sluiten.

Na 35 kilometer loste Bekele opnieuw en liep Kipsang wederom alleen vooraan. Maar de taaie Ethiopiër, nog altijd houder van de wereldrecords op 5000 en 10.000 meter, had nog een ultieme versnelling in de benen. Hij wist opnieuw aan te pikken bij Kipsang en vervolgens in de finale bij hem weg te lopen.

Teleurgesteld

,,Deze tijd is fantastisch, want het is een dik persoonlijk record. Maar ik ben toch ook licht teleurgesteld, omdat ik het wereldrecord op enkele seconden miste'', zei Bekele, die zijn oude toptijd van 2.05.03 met twee minuten aanscherpte.

De Ethiopische Aberu Kebede won de wedstrijd bij de vrouwen in 2.20.45. Het was al haar derde zege in Berlijn. Twee landgenotes flankeerden haar op het podium, Birhane Dibaba (tweede in 2.23.58) en Ruti Aga (derde in 2.24.41).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.