België-spits Lukaku is topscorer, rolmodel en een man met een missie

Romelu Lukaku vertelt dit WK voortdurend over zijn armoedige jeugd. Over ratten in hun huis en melk aangelengd met water. Maar niet meer tegen Belgische journalisten.

Het is de schuld van voormalig tenniscrack Kim Clijsters. Of van de verslaggever natuurlijk. Die plaatste Romelu Lukaku immers op het niveau van Igor de Camargo, een bescheiden spits in de recente Belgische voetbalhistorie.

Het was op basis van de eerste helft tegen Panama waarin Lukaku nog zoekende was. Clijsters las het stuk, ergerde zich er aan en maakte er melding van op social media. En zo werd het snel opgepikt. Lukaku pakte na afloop van de wedstrijd zijn telefoon en las over De Camargo.

Lukaku moet Belgen langs Japan schieten

Sindsdien loopt de spits van Manchester United met een grote boog om de Belgische pers heen. Ook al was de vergelijking met De Camargo snel verwijderd van de krantenwebsite, voor de spits betekende het een einde aan zijn contact met de Belgische journalisten. De internationale pers staat hij wel te woord dit WK.

In Rostov moet Lukaku vandaag de Belgen langs de Japanners schieten. Op weg naar de kwartfinale, een evenaring van de prestatie tijdens het WK 2014 in Brazilië en het EK 2016 in Frankrijk. Daar bleek dat overigens meteen tweemaal het eindstation. Voor Lukaku is er meer. De spits vertelde dit WK op The Players Tribune over hoe hij opgroeide in armoede.

Voetbal uitweg voor Lukaku

,,Ik weet dat ik een rolmodel ben’’, zegt Lukaku. ,,Voor kinderen die het in hun leven niet makkelijk hebben. Die leven in armoede. Ik kan die kinderen alleen maar zeggen: er komt altijd een uitweg. Zorg dat je die weet te vinden. Voor mij was dat voetballen. Dit WK is een missie, ik wil hier om meerderde reden goed presteren. Wij willen ver komen met de Rode Duivels, maar ik wil kinderen die het moeilijk hebben ook laten zien wat je toch allemaal kunt bereiken.”

Geldnood, gebrek aan erkenning en discriminatie als ultieme drijfveer

De spits draagt zijn treffers in Rusland op aan Adolphine, zijn moeder. Hij vertelt dat ze aan diabetes lijdt, dat ze als poetsvrouw vernederende opmerkingen moest verdragen en dat allemaal om haar een betere toekomst te geven.

Maar er was meer: melk aangelengd met water om voedsel binnen te krijgen, geen elektriciteit, ratten in huize Lukaku en kapotte kledij. En altijd maar weer het geroddel langs de lijn. Ouders van andere spelers die hem als jongetje een oudere leeftijd toedichten.

,,Ik was alleen en moest voor mezelf opkomen. Ik ging mijn identiteitskaart halen en liet die aan alle ouders zien. Ze lieten hem rondgaan om te inspecteren. Mijn bloed kookte”, zei hij tegen The Players Tribune. ,,Mijn vader was er niet, hij had geen auto om mij weg te brengen naar uitwedstrijden.”

Over zijn vader Roger praat hij liever niet. Niet over hem en niet met hem. De relatie met de voormalig profvoetballer van Seraing en Boom is immers al jaren bekoeld. De spits van de Rode Duivels is vernoemd naar zijn hem. ROger MEnama LUkaku.

'Voetbal draait om plezier'

Van geldnood en discriminatie tot het gebrek aan erkenning als topspits: Lukaku gebruikt het als ultieme drijfveer. De topscorer aller tijden van België, 40 goals in 71 interlands, doet zijn rode koptelefoon weer op. Maar niet voor hij de internationale media nog een uitsmijter heeft gegeven.

,,Voetbal draait om plezier, maar tegelijkertijd moet je winnen. Wie die juiste balans weet te vinden, zal genieten. Bij het WK 2014 en EK 2016 legden we de lat heel hoog en haalden we onze doelen niet. Nu proberen we meer te genieten Het voelt anders.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.