Lycurgus-speler Bennie Tuinstra heeft vrijdagavond een behoorlijke bijdrage geleverd aan de zege van de Nederlandse volleyballers op Kroatië.

Oranje won het uitduel in de EK-kwalificatieronde met 3-1. Dat gebeurde in Zadar met de setstanden 32-30, 19-25, 25-23 en 25-18. Tuinstra, die het Groningse Amysoft Lycurgus binnenkort voor een nieuw avontuur bij het Duitse Helios Grizzlys Giesen verruilt, kwam in de tweede set in het veld. Dat gebeurde na een voorafgaande set, waarin Nederland en Kroatië niet voor elkaar onderdeden. Oranje trok met 32-30 net aan het langste eind.

Wissels

De tweede set was daarentegen duidelijk voor de Kroaten, waardoor de ontevreden bondscoach Roberto Piazza met onder anderen Tuinstra wissels in het veld bracht. De geboren Fries beloonde het in hem gestelde vertrouwen met een goed optreden. De passer-loper maakte bij zijn debuut tien punten, waaronder een service-ace. ,,Ik ben heel blij, maar moet het wel even laten bezinken’’, zei Tuinstra. ,,Het ging lekker, maar we draaiden als team ook prima. Ik ga er nu even van genieten.’’

Ook Assenaar Robbert Andringa, die in de Poolse competitie speelt, droeg aan de zege op Kroatië zijn steentje bij. De Drent had een basisplaats.

Steven Ottevanger

Dat gold niet voor libero Steven Ottevanger, die ook volgend seizoen bij Lycurgus speelt. Hij bleef de hele wedstrijd aan de kant, omdat de ervaren voormalig Lycurgiaan Just Dronkers op de libero-positie de voorkeur kreeg. Dronkers trainde de afgelopen zomer met Lycurgus mee, omdat hij bij zijn Groningse vriendin verbleef. Door corona kon hij niet in actie komen met zijn Belgische club Maaseik.

Nederland komt zaterdagavond in de tweede EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen het niet al te sterk ingeschatte Zweden. Volgend weekend spelen de drie ploegen in de hal van Dynamo in Apeldoorn nog een keer tegen elkaar. De poulewinnaar plaatst zich voor het EK later dit jaar, evenals de nummer twee als die bij de vijf beste nummers twee van de kwalificatie behoort.

Foto: Het Nederlands volleybalteam met onder anderen Bennie Tuinstra (12), Steven Ottevanger (13) en Robbert Andringa (18).

Sterspeler Nimir Abdelaziz kreeg de nodige rust van de bondscoach. Hij heeft met het Italiaanse Trentino een zwaar seizoen achter de rug met onder meer een verloren Champions League-finale. Het is nog onduidelijk of de diagonaal-speler, ondanks zijn recente contractverlenging bij Trentino blijft. De club zou volgens Italiaanse media in financiële problemen verkeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport