De Italiaanse Giro Rosa is de Tour de France van het vrouwenwielrennen. Deze week worden ze gelijktijdig gereden. Marianne Vos en Annemiek van Vleuten delen er al zes dagen de lakens uit. De koers dringt echter amper door in de media.

Het was weer raak gisteren in de Giro Rosa. Marianne Vos raapte er in een uitgedunde massaspurt de derde ritzege op. En na de huldiging van Vos stapte Annemiek van Vleuten het erepodium op voor het ophalen van een verse roze leiderstrui.

,,Ik ga dadelijk na de finish van de Tour bij Eurosport de samenvatting maar weer eens bekijken”, zegt bondscoach Loes Gunnewijk over de manier waarop ze de belangrijkste vrouwenkoers van het jaar volgt. ,,Het blijft een gemis dat je die wedstrijd dit jaar nergens live op televisie kunt volgen. Zelfs niet op een livestream. Dat haalt een groot deel van de spanning van het volgen van zo’n evenement weg.”

Gunnewijk was het als renster niet anders gewend dan dat het thuisfront haar verrichtingen in Italië maar moeizaam kon volgen. ,,Het is altijd al zo geweest dat de Giro Rosa en de Tour samenvallen. RAI 3 zond in eigen land altijd wel een samenvatting uit voor de finale van de Tour begon. Nu gebeurt dat niet omdat er door alle coronagedoe geen budget meer was voor live televisie. De organisatie zegt al blij te zijn dat de koers dor kan gaan. Zo voelen de meeste deelneemsters dat ook.”

Met de Giro Rosa is op zich niks mis, vindt Marianne Vos. ,,Het is een mooie, goed georganiseerde wedstrijd”, zegt ze na het winnen van haar derde Giro-rit dit jaar en de 28ste dagzege in totaal. ,,In de loop der jaren is het niveau enorm gestegen. Het veld is sterker en breder. Dat levert interessante koersen op. De interesse van de fans is ook groot, maar je moet er alleen wel helemaal in zitten om te weten waar je het kunt volgen.”

Wedstrijden koppelen aan mannenkoersen

Voor Jeroen Blijlevens, bij CCC de ploegleider van Vos, is het inmiddels wel duidelijk waar de oplossing ligt. ,,Je ziet dat bij alle sporten waarin voor vrouwen goed geld te verdienen valt, hun wedstrijden gekoppeld zijn aan die van de mannen. Met de klassiekers gaat het wat dat betreft de goede kant uit. De meeste aandacht krijgen wij als we een klassieker op dezelfde dag rijden als de mannen.”

Gunnewijk zegt er inmiddels ook achter te zijn dat het vrouwenwielrennen voorlopig beter in het ‘voorprogramma’ van de mannen kan zitten, dan, zoals de Giro Rosa, de hoofdact te zijn in een eigen wedstrijd. ,,Al bewijst de Women’s Tour in Engeland dat het wel degelijk kan.”

Annemiek van Vleuten gaat inmiddels letterlijk de mannen achterna. Zij zegt met het zoeken van een nieuwe ploeg bewust gekozen te hebben voor een team dat zowel bij de mannen als de vrouwen uitkomt op de hoogste niveau. Dat geeft haar de mogelijkheid nog sterker te worden. Ze is eveneens een voorstander van langere wedstrijden omdat ze vindt dat vrouwen veel meer aankunnen dan mannen. In de Giro Rosa was ze daarom blij met een rit van 170 kilometer.

Wielrennen moet niet de Annemiek van Vleuten-show worden

Blijlevens zet een kanttekening bij Van Vleutens vraag naar langere koersen. ,,Dat moet je niet willen omdat het jou beter uitkomt. Zij kan die afstanden aan. Maar wielrennen moet niet de Annemiek van Vleuten-show worden. De meeste andere vrouwen zijn er nog niet aan toe. Het heeft zijn tijd nodig. De vraag is eerder of we überhaupt toe moeten naar etappes van 180 kilometer. Daar worden de koersen niet spectaculairder van.”

Marianne Vos zegt in Nola vooral te genieten van de Giro Rosa. ,,We zijn als sport al veel verder dan tien jaar geleden. En zeker hier in Italië heb ik niet de indruk dat er geen aandacht is voor ons. Die is er genoeg. En ik heb ook niet het idee dat we ondergewaardeerd worden. Het zou alleen wel mooi zijn als er meer live beelden worden uitgezonden van deze wedstrijd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport