Bevlogen meesterscout Bruins Slot wist alles van een tegenstander

Bevlogen meesterscout Bruins Slot wist alles van een tegenstander ANP

Johan Cruijff voer als trainer blind op hem en Frank Rijkaard en Ronald Koeman profiteerden ook van zijn vermogen de sterke en zwakke punten van een tegenstander bloot te leggen. Voor Ajax analyseerde Tonny Bruins Slot begin deze maand nog de Engelse kampioen Liverpool, tegenstander in de Champions League. Het bleek de laatste klus van de Amsterdammer, die op 73-jarige leeftijd is overleden.

Bruins Slot is niet bekend geworden als de hoofdtrainer die Ajax in 1985 naar de landstitel leidde. Hij werd toen vijf wedstrijden voor het einde van de competitie aangesteld als vervanger van de ontslagen Aad de Mos, die in conflict was gekomen met het bestuur van de club. Onder Bruins Slot kwam de bijna gelopen titelkoers niet meer in gevaar.

Bruins Slot was toen al bevriend geraakt met Johan Cruijff, met wie hij in de jaren negentig een prachtig avontuur aanging bij FC Barcelona. Johan als hoofdtrainer en Tonny als assistent. Samen vierden ze grote successen met de Spaanse topclub, zoals winst van de Europa Cup 1, Europa Cup 2 en vier landstitels. Als je Bruins Slot hoorde praten, dan luisterde je naar Cruijff. En andersom. Ze verbasterden uitdrukkingen met een onvervalste Amsterdamse tongval. Met veel overtuiging, zonder dat ze dat zelf door hadden.

Voorspellingen

Bruins Slot wist veel, zo niet alles van voetbal en kon daar ook heel bevlogen over vertellen. Een gesprekje met de topanalist duurde nooit een paar minuten, maar eerder een half uur of langer. Bruins Slot werd ook door bondscoach Rijkaard opgenomen in de technische staf van het Nederlands elftal voor het EK 2000. Als trainer van Ajax, PSV, Valencia en Benfica liet Koeman zich adviseren door de meesterscout.

Bruins Slot keerde in 2011 terug naar zijn grote liefde Ajax toen de kersverse hoofdtrainer Frank de Boer hem vroeg alle tegenstanders te analyseren. Zijn gezondheid liet hem toen al in de steek, maar dat weerhield de analist er niet van om wekelijks in het hoofd van de coach van de opponent van de Amsterdamse club te kruipen. Peter Bosz, de opvolger van De Boer bij Ajax, vertelde regelmatig tijdens persconferenties hoe goed de voorspellingen van Bruins Slot weer waren uitgekomen. En ook de huidige hoofdtrainer Erik ten Hag profiteerde van de kennis van de Amsterdammer, die twee weken geleden nog een uitgebreid scoutingsrapport over Liverpool inleverde. Het bleek zijn laatste analyse.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport