Normaal bruist sporthal De Eendracht in Nijeveen bij thuisduels van DOS’46, maar dit seizoen moet de club van voorzitter Haralt Lucas het doen zonder publiek.

Bij DOS'46 uit Nijeveen gaat het eindelijk weer over korfbal. Voorzitter Haralt Lucas: 'Mijn hart huilde en dat was bij heel veel clubmensen zo'

Normaal bruist sporthal De Eendracht in Nijeveen bij thuisduels van DOS’46, maar dit seizoen moet de club van voorzitter Haralt Lucas het doen zonder publiek. Foto: Gerrit Boer

Als klein jongetje droomde Haralt Lucas (40) van spelen in DOS’46 1 en daar slaagde hij uiteindelijk met verve in. Hij mijmerde nooit over het voorzitterschap van de korfbalclub uit Nijeveen, maar sinds een halfjaar is dat wel zijn rol. ,,Ik merk aan alles dat er weer positieve energie door de club gaat.”

Een klein jaar geleden leek DOS’46 eindelijk weer de top van de Korfbal League te bestormen. In een kolkende sporthal De Eendracht werd LDODK, de noordelijke rivaal uit het Friese Gorredijk, met bravoure over de knie gelegd. De Drentse korfbalgrootmacht nestelde zich daardoor op de (gedeeld) vierde plaats. Goed voor een plaats in de play-offs en gezien de eigen vorm en die van de concurrentie leek dat een realistisch doel.

Hoe anders zag de wereld er anderhalve week later uit. Voorzitter Frank Meulenkamp en hoofdtrainer Pascal Zegwaard stapten ineens op en aanvoerder Jelmer Jonker en Harjan Visscher weigerden te spelen als gevolg van dat alles. Ineens was het een puinhoop bij DOS’46. Het seizoen eindigde in een sof en de selectie kende een enorme leegloop. Korfballend Nijeveen was compleet radeloos.

Zwartste bladzijde uit de clubgeschiedenis

,,Echt de zwartste bladzijde uit de clubgeschiedenis”, oordeelt Haralt Lucas, een kind van de club en van zijn achttiende tot zijn eenendertigste speler van het eerste team, waarmee hij vier landstitels pakte (3x zaal, 1x veld). ,,Ik loop hier al heel lang rond, maar ik had nooit verwacht dat zoiets bij een saamhorige vereniging als DOS’46 zou kunnen gebeuren. De betrokkenen hebben ook allemaal een hart voor de club, dus deze situatie kende alleen maar verliezers.”

Lucas besloot een luisterend oor en een helpende hand te bieden aan de overgebleven bestuursleden. ,,Mijn hart huilde en dat was bij heel veel clubmensen zo. ‘Hoe heeft dit ons dit kunnen overkomen’, vroeg iedereen zich af. Het was absoluut crisismanagement in die eerste weken, maanden zelfs.”

Lockdown

Want DOS’46 moest door, op zoek naar een nieuwe trainer en spelers en speelsters die de selectie op peil konden brengen. ,,En er was bijvoorbeeld al afgesproken dat Tessa Lap zou komen, maar zij twijfelde toch ook weer door alle gebeurtenissen, plus dat ze door de lockdown ook niet op de gewenste manier afscheid kon nemen bij OWK. Daar zijn we direct achteraan gegaan; gelukkig speelt ze nu hier en ontwikkelt zich goed.”

In de tussentijd werd ook een adviseur van buitenaf gevraagd de boel door te lichten. ,,Want als je het van binnenuit doet, loop je misschien al over de brug heen terwijl je hem nog aan het bouwen bent. Je moet niet te snel willen gaan.”

Een verbinder

Er werd een profielschets opgesteld voor een nieuwe voorzitter: (oud-)korfballer, iemand die DOS’46 goed kent, met ervaring in management en een verbinder. ,,Tja, toen kwamen ze eigenlijk bij mij uit”, lacht Lucas, in het dagelijks leven teammanager bij Unigarant, de verzekeringstak van de ANWB.

Hij nam het in overweging en besprak het met zijn boezemvriend Daniël Hulzebosch (als trainersduo brachten ze DOS’46 in 2015 terug op het hoogste niveau), charterde Harmen Tjeerdsma als nieuw bestuurslid technische zaken (de rol die Lucas eigenlijk zou bekleden) en kreeg oud-succescoach Herman van Gunst zover de technische commissie te leiden. ,,Met goede mensen om je heen kun je weer bouwen.”

Sneltesten op de wedstrijddag

In juli werd Lucas officieel benoemd op de algemene ledenvergadering, waar het zelden zo druk was als deze keer. ,,Er waren meer dan tachtig mensen, allemaal keurig binnen de regels overigens. Maar dat was wel een signaal, die betrokkenheid op die avond. Voor mij was dat de ommekeer en sindsdien merk ik aan alles dat er weer positieve energie door de club gaat.” De eerste selectie begint vandaag aan de Korfbal League, een van de topsportcompetities die ondanks de lockdown toch groen licht heeft gekregen. Zonder publiek, maar met sneltesten op de wedstrijddag en dus ook een kleine kans dat een wedstrijd niet doorgaat.

,,We gaan spelers en speelsters niks verplichten. Iedereen is vrij om aan te geven dat hij of zij zich niet prettig voelt om te spelen, bijvoorbeeld vanwege het werk of kwetsbare familieleden. Het KNKV heeft zich sterk gemaakt om te spelen, we mogen spelen, en dus doen we het. Maar iedereen beseft dat er wel iets aan de hand is in de wereld.”

Geen dreiging van degradatie

DOS’46 was daarom ook een van de clubs die zich bij de bond sterk maakte om de Korfbal League, die dit jaar gespeeld wordt in twee poules van zes clubs, af te werken zonder de dreiging van degradatie. De club maakte onlangs al mee dat er een kleine coronagolf door de selectie ging, waardoor een streep moest gezet door een oefenwedstrijd. ,,Door positieve gevallen of persoonlijke keuzes van mensen ben je zo een aantal spelers kwijt. Stel dat je dat overkomt in de strijd tegen degradatie. Om sportieve redenen degraderen hoort bij sport, maar een besmettelijke ziekte mag geen factor zijn.”

Daarom kan dus Edwin Bouman, de opvolger van Zegwaard, bouwen aan een ploeg die volgend jaar op eigen kracht handhaving in de Korfbal League moet kunnen bewerkstelligen. ,,Zo realistisch moet je zijn. We hebben een flinke jas uitgedaan en mede daardoor ook meer mensen moeten halen dan voorheen. Dat is wel iets wat de mensen hier normaal vinden. Het kan ook prima, want aan de andere kant leiden we altijd zelf talenten op.”

Daar zet Lucas dan ook stevig op in. ,,We hebben er ondanks de coronamaanden 25 nieuwe jeugdleden bij. We zijn veel de omgeving in geweest met clinics, hebben daar echt in geïnvesteerd. Het is mooi dat het direct zo’n resultaat oplevert.”

Publiek als grote kracht

Het gaat weer over korfbal in Nijeveen – waar dit jaar hopelijk ook het 75-jarig jubileum gevierd kan worden – en Lucas geniet daarvan. ,,Het is alleen jammer dat we niet met zijn allen bij de wedstrijden kunnen zijn. Ons publiek is altijd een grote kracht geweest. Dat gaan we missen, maar ik ben blij dat we iets sportiefs hebben om naar uit te kijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu