Blatter en Platini: Hoe zat het ook alweer?

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini zijn door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA voor een periode van acht jaar geschorst op verdenking van corruptie. Wat ging er ook alweer aan vooraf?

Wat is de concrete aanleiding van de schorsing?
Michel Platini ontving in 2011 van de FIFA een bedrag van 1,8 miljoen euro voor ‘werkzaamheden’ die hij zou hebben verricht in de periode van 1999 tot 2002. Blatter kon geen sluitende verklaring afleggen op basis waarvan de FIFA dat bedrag overmaakte naar Platini. De ethische commissie trekt daaruit de conclusie dat Blatter, maar ook Platini misbruik hebben gemaakt van hun positie.

Is de nu opgelegde sanctie bindend?
Nee. Beide heren kunnen hoger beroep aantekenen bij de ethische commissie, maar zij kunnen zich ook wenden tot het CAS, ‘s werelds hoogste sporttribunaal. Zowel Blatter als Platini hebben tot dusver ontkend dat zij in strijd met de regels handelden. Blatter heeft kort na de uitspraak bekend gemaakt dat hij zijn schorsing aanvecht bij sporttribunaal CAS.

Kan Platini nu nog voorzitter worden van de FIFA?
Op papier kan dit nog altijd, maar de kans wordt door deze uitspraak met de dag kleiner. De nieuwe preses van de FIFA wordt begin volgend jaar gekozen. Het is twijfelachtig of de uitslag van een eventueel hoger beroep bij de ethische commissie dan al bekend is. Het CAS zou dat oordeel wel voor de presidentsverkiezingen kunnen vellen.

Kan Platini zich niet beter terugtrekken uit de race?
De uitspraak van de ethische commissie van vandaag versterkt in ieder geval de geur van belangenverstrengeling en corruptie rondom de UEFA-voorzitter. Daarbij schorste de Europese voetbalbond zijn eigen preses per 8 oktober jl. ook al tijdelijk. De geloofwaardigheid van de Fransman is vrijwel verdwenen. Ook al loopt het goed af voor Platini, dan nog rijst de vraag of de wereldvoetbalbond er goed aan doet deze man te benoemen.

Wat zijn de gevolgen voor de FIFA?
Die zijn er in dit specifieke geval voorlopig niet, omdat voorzitter Blatter nog in hoger beroep kan. Alom is echter bekend dat de wereldvoetbalbond toe is aan ingrijpende hervormingen. Deze kwestie is er eentje in een lange reeks van dubieuze affaires over vermoedens van omkoping, chantage, misbruik van vertrouwen en gebrek aan (financiële) transparantie. Het aangekondigde vertrek van Blatter is slechts een klein stapje op weg naar een algehele zuivering van de FIFA.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.