Boksster Fontijn in WK-finale

Nouchka Fontijn heeft donderdag bij de WK boksen in Astana voor de eerste keer in haar loopbaan de finale bereikt in de klasse tot 75 kilogram. De kopvrouw van Oranje versloeg in de halve eindstrijd de Britse Savannah Marshall, de wereldkampioene van 2012, ruimschoots op punten: 3-0 (40-36 39-37 40-36).

In de WK-finale wacht vrijdag de Amerikaanse Claressa Shields, de nummer één van de wereldranglijst. De titelhoudster veroverde op zeventienjarige leeftijd olympisch goud bij Londen 2012. Shields was donderdag in de halve eindstrijd veel te sterk voor Nien-Chin Chen uit Taiwan: 3-0 (40-36 40-36 40-36).

,,Ik heb nog nooit tegen Shields gebokst'', liet Fontijn, al zeker van WK-zilver, opgewekt weten. ,,Het is heerlijk om weer eens de underdog te zijn. De tactiek zal belangrijk zijn. Mijn coach Abdul Fkiri weet al hoe we het gaan doen.''

Geheimen

Fontijn en Marshall hadden weinig geheimen meer voor elkaar. Fontijn versloeg haar Britse opponente in 2015 bij de Europese Spelen in Bakoe en bij het Felix Stamm-toernooi in Polen. Beide toernooien leverden ook goud op voor de fysiotherapeute, die in 2013 in de finale van de kampioenschappen van de Europese Unie nog wel haar meerdere moest erkennen in Marshall.

Fontijn schreef donderdag de eerste en tweede ronde unaniem op haar naam. Ze bewoog soepel door de ring en maakte met haar gevarieerde techniek goed gebruik van de gaten die Marshall in haar verdediging liet vallen. De Britse boksster zette in de derde ronde een wanhoopsoffensief in. Fontijn bleef echter ook in de vierde ronde goed overeind. Ze zegevierde voor de vierde keer op rij in Astana met 3-0.

Ontspannen

,,Het was een goede partij tegen Marshall. Ik bokste veel meer ontspannen dankzij het olympische ticket dat ik nu op zak heb'', legde de 28-jarige Schiedamse uit.

Fontijn verzekerde zich dinsdag in Astana al van het felbegeerde olympische startbewijs voor Rio 2016, in navolging van Peter Müllenberg (-81 kg) die vorige maand in Turkije zijn ticket naar Brazilië veiligstelde. Voor de eerste keer sinds Barcelona 1992 is Nederland op het olympisch bokstoernooi weer van de partij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.