Bouwmeester stelt olympische titel veilig

Zeilster Marit Bouwmeester heeft dinsdag bij het olympisch zeiltoernooi in Rio de Janeiro de gouden medaille in de Laser Radial veiliggesteld. De tweevoudige wereldkampioene eindigde in de afsluitende medalrace met weinig wind en golfslag op de zevende plaats. Dat was mede dankzij de resultaten van de concurrentie voldoende voor de titel.

Bouwmeester was vooraf al zeker van brons. Ze begon met een voorsprong van acht punten op nummer twee Anne-Marie Rindom uit Denemarken aan de finale, die de organisatie maandag moest schrappen door de grillige wind (eerst te weinig, daarna te veel). De 28-jarige Friezin wist dat ze op eigen kracht olympisch goud kon veiligstellen met een plaats bij de eerste vier in de medalrace. Daar slaagde ze niet in, maar ook de zevende plek bleek genoeg.

Bouwmeester behaalde in Londen 2012 olympisch zilver in deze zeilklasse. Ze is de eerste Nederlandse zeiler sinds Daan Kagchelland in 1936 in Berlijn (Olympiajol), die varend in een bootje olympisch goud heeft veroverd. Daarna pakten de windsurfers Stephan van den Berg (1984) en Dorian van Rijsselberghe (2012 en 2016) de olympische titel op de zeilplank.

In de finale in Rio werkte Bouwmeester aanvankelijk een bekeken race in de subtop af. Haar 'virtuele' titel raakte ze in het tweede deel van de wedstrijd heel even kwijt. De einduitslag viel echter in haar voordeel uit. De Ierse Annalise Murphy (vijfde in medalrace) pakte zilver, het brons was voor Rindom (achtste in medalrace).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.