Peter Leeuwenburgh wordt de nieuwe keeper van FC Groningen. Dat bevestigen diverse bronnen rond de club. De 27-jarige doelman stond de afgelopen drie jaar onder de lat bij Cape Town City FC in Zuid-Afrika.

Leeuwenburgh hoeft alleen nog maar medisch te worden gekeurd. Dat gaat naar verluidt dinsdag gebeuren. De uit Lelystad afkomstige doelman moet bij FC Groningen de strijd aangaan om de opvolger te worden van Sergio Padt, die in de zomer naar het Bulgaarse Ludogorets vertrekt.

Leeuwenburgh staat te boek als een van de betere keepers op het hoogste Zuid-Afrikaanse niveau. In 2019 werd hij voorgedragen als beste doelman van de Premier Soccer League en als keeper van het Zuid-Afrikaanse bekertoernooi. Die laatste prijs won hij, onder meer omdat hij twee strafschoppen stopte in de finale. In Nederland doorliep hij de jeugdopleiding van Ajax. In totaal verdedigde hij veertien jaar lang het doel bij de Amsterdammers. Hij kwam één seizoen op huurbasis uit voor FC Dordrecht.

‘Keeper met een prima lengte’

Ook Johan Derksen maakte maandagavond in Veronica Inside melding van de komst van Leeuwenburgh naar FC Groningen. De keeper sprak een aantal weken geleden met het voetbalprogramma over zijn leven in Zuid-Afrika. Op de website toont oud-Ajax-doelman en Zuid-Afrikaan Hans Vonk zich positief over Leeuwenburgh. ,,Hij is al jaren een van de beste keepers in de hoogste league van Zuid-Afrika. Die kan je vergelijken met de onderkant en de middenmoot van de eredivisie. Een uitstekende keeper, opgeleid door Ajax en met een prima lengte.’’ Leeuwenburgh meet 1.96 meter. Vonk: ,,Hij is zeker weten goed genoeg voor de subtop van de eredivisie.’’

Bij FC Groningen heeft technisch directeur Mark-Jan Fledderus ten aanzien van volgend seizoen een keepersvraagstuk op te lossen. Naast het vertrek van Padt zal vermoedelijk ook weer afscheid worden genomen van de van Djugarden gehuurde Noorse doelman Per Kristian Bratveit. FC Groningen heeft een optie tot koop, maar de 25-jarige Scandinaviër weet op de trainingen nog niet te overtuigen. Doelman Jan Hoekstra staat ook nog bij FC Groningen onder contract. Hij wordt op dit moment verhuurd aan Roda JC om ervaring op te doen. Het is nog ongewis hoe de toekomstplannen met de jonge doelman uit Hoogezand eruit zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport