Brons voor estafettezwemsters op 4x200 vrij

De Nederlandse estafettezwemsters hebben donderdag bij de EK in Londen brons veroverd op de 4x200 meter. Dankzij Femke Heemskerk rukte Oranje in de laatste 200 meter op van de zesde naar de derde plaats, in een eindtijd van 7.53,63. Het goud ging naar de Hongaarse ploeg onder leiding van alleskunner Katinka Hosszú (7.51,63).

Heemskerk vormde in de finale het Nederlandse kwartet met Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen en Robin Neumann. De slotzwemster veroverde maandag met Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer en Marrit Steenbergen het goud op de 4x100 vrij.

Kneppers opende in 2.00,19, waarmee Oranje na de eerste 200 meter zesde lag. Vermeulen (1.58,53) en Neumann (1.59,75) konden de Nederlandse equipe niet verder naar voren brengen. Heemskerk stond daardoor voor de zware opgave om vanuit de achterhoede richting het podium te zwemmen. Dat deed de 28-jarige zwemster op indrukwekkende wijze. De pupil van de Franse coach Philippe Lucas, woensdag al goed voor brons op de 100 vrij, klokte met 1.55,16 de beste splittijd van het hele veld. Heemskerk kwam zelfs nog in de buurt van zilver, maar die medaille ging naar het Spanje van kopvrouw Mireia Belmonte (7.53,38).

Bij de Olympische Spelen staat de Nederlandse estafetteploeg met een sterk collectief op het startblok voor de 4x200 vrij. De equipe van kopvrouw Heemskerk veroverde vorige maand bij de Swim Cup in Eindhoven een ticket voor Rio.

Na vijf dagen staat de teller van Oranje bij de EK langebaanzwemmen op vijf medailles, waarvan twee bij de estafette. Individueel pakte Sebastiaan Verschuren goud op de 100 vrij, Ranomi Kromowidjojo en Heemskerk respectievelijk zilver en brons op hetzelfde nummer bij de vrouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.