Brons voor verspringer Gaisah

Ignisious Gaisah heeft Nederland een bronzen medaille bezorgd bij de EK atletiek in Amsterdam. De geboren Ghanees veroverde het eremetaal bij het verspringen met een afstand van 7,93 meter.

Gaisah werd als laatste toegevoegd aan de Nederlandse equipe, omdat hij zich eigenlijk buiten de termijn had gekwalificeerd. De Atletiekunie gaf hem het voordeel van de twijfel en donderdag maakte hij in een vol Olympisch Stadion zijn startbewijs meer dan waar.

Het is niet de eerste plak die Gaisah voor zijn nieuwe vaderland veroverde. In 2013 sprong hij verrassend naar het zilver op de WK in Moskou in een Nederlands record van 8,29. Voor zijn Afrikaanse vaderland sprong hij al eens 8,43 meter ver.

Hand over het hart

Dit seizoen wilde het niet echt vlotten met de 33-jarige Gaisah. Hij probeerde keer op keer de 8,00 meter te halen, maar telkens weer lukte dat niet. Totdat hij kort na het sluiten van de limietperiode in Madrid alsnog die afstand pakte. Hij dacht te laat, maar de Atletiekunie streek de hand over het hart met het oog op de kampioenschappen in eigen land.

De 18.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion moesten wachten tot de vijfde sprong van Gaisah. Die was 7,93 en precies ver genoeg voor een bronzen plak. Olympisch kampioen Greg Rutherford prolongeerde zijn Europese titel. De Brit landde in zijn beste poging na 8,25. Het zilver ging naar de Zweed Michel Tornéus met 8,21.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.