Carlsen trekt stand gelijk in schaaktweekamp

Magnus Carlsen heeft Thanksgiving gebruikt om terug te slaan in de tweekamp om de wereldtitel schaken. De Noorse titelverdediger won in New York op de Amerikaanse feestdag de tiende partij en trok de stand met zijn Russische uitdager Sergej Karjakin gelijk. Het staat nu 5-5 in de tweestrijd, met nog twee wedstrijden te gaan.

Het was de eerste zege van de 25-jarige Noorse grootmeester in het duel met Karjakin. De 26-jarige Rus won ook één partij, de overige acht eindigden in remise.

Karjakin stuurde donderdag (plaatselijke tijd) met zwart wederom aan op remise, maar hij verprutste in het middenspel een grote kans die puntdeling af te dwingen. De Noorse aanvoerder van de wereldranglijst zag de mogelijkheid die Karjakin hem bood en nam voordeel. De Rus bracht zichzelf verder in het nauw na een fout met zijn toren in zet 56 en na 75 zetten gaf hij zich gewonnen.

Opluchting

,,Een enorme opluchting. Ik had tien wedstrijden achtereen niet gewonnen en dat is me nooit eerder overkomen'', lachte Carlsen na zijn eerste winstpartij. ,,Ik greep mijn kans op het moment dat Karjakin iets over het hoofd zag. Ik begin nu wel de druk te voelen, maar dat komt ook omdat de vaak lange partijen hun tol eisen.''

Als de tweekamp na twaalf reguliere partijen nog niet is beslist, volgen partijen snelschaak. ,,De kans is vrij groot dat het zover komt'', zei de titelverdediger over dat scenario.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.