Cavaliers winnen NBA-finale

De Cleveland Cavaliers hebben zondag (lokale tijd) historie geschreven door voor het eerst de NBA-titel op hun naam te schrijven. In een zinderende finale werd titelverdediger Golden State Warriors met 93 tegen 89 punten opzij gezet. Daarmee kwam de eindstand in de best-of-seven serie op 4-3 voor de Cavaliers.

Het duel in Oakland ging lang gelijk op en halverwege het laatste kwart gaven beide teams elkaar nog niets toe (89-89). Kyrie Irving maakte met een driepunter vlak voor tijd het verschil. Sterspeler LeBron James zorgde met nog 10 seconden op de klok voor het laatste punt uit een vrije worp.

Voor de Cavaliers was het de derde zege op rij in deze finalereeks. Het is voor het eerst dat een team in de NBA-finale na een achterstand van 1-3 alsnog de titel weet te winnen. De Cavaliers verloren vorig jaar in de eindstrijd om de titel met 4-2 van de Warriors. In 2007 was San Antonio Spurs met 4-0 te sterk voor de ploeg uit Ohio in de NBA-finale.

Niet voor niets

LeBron James was opnieuw de gevierde man bij de Cavaliers. Hij bracht 27 punten, 11 rebounds en 11 assists op zijn naam. James werd na afloop unaniem tot meest waardevolle speler van de NBA-finale gekozen. Die eer viel hem in 2012 en 2013 eveneens te beurt als gangmaker van Miami Heat.

,,Ik heb alles gegeven wat ik in mij had'', liet James geëmotioneerd weten. ,,Mijn hart, mijn bloed, mijn zweet en mijn tranen heb ik in deze finalereeks gestopt. Het is niet voor niets geweest.''

James eindigde na zeven duels in de NBA-finale tegen de Warriors met een gemiddelde van 29,7 punten, 11,2 rebounds en 8,8 assists.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.