Chadli schiet België in extra tijd langs Japan

België heeft in een wedstrijd om in te lijsten Japan verslagen in de achtste finales van het WK voetbal.

In de vierde minuut van de extra tijd, na een slotfase met kansen over en weer, tikte invaller Nacer Chadli het winnende doelpunt binnen voor de formatie van bondscoach Roberto Martínez, 3-2. Eerder in de tweede helft waren de Belgen terug gekomen van een achterstand van 0-2.

Na de hervatting liep Japan namelijk uit door treffers van Genki Haraguchi en Takashi Inui. België kwam langszij door Jan Vertonghen en Marouane Fellaini.

Beter en dreigender

België was meer aan de bal, beter en ook wel dreigender, maar aanvankelijk zonder echt gevaarlijk te worden. Romelu Lukaku kreeg in goede positie net niet de controle, de opgekomen Vincent Kompany tikte net voorlangs. Een aardig schot van Eden Hazard eindigde op de vuisten van doelman Eiji Kawashima.

Hoewel ze voortdurend werden teruggedrongen, probeerden de Japanners zich wel onder de druk uit te voetballen. In de slotminuut van het eerste deel leidde dat bijna tot een doelpunt. Yuya Osako kon van dichtbij intikken en Thibaut Courtois liet de bal zelfs tussen zijn benen door glippen, maar de Belgische doelman herstelde zich net op tijd.

Meteen na de hervatting viel het doelpunt van Japan dan toch. Gahu Shibasaki speelde diep, Jan Vertonghen miste de bal min of meer en Haraguchi schoot raak.

Bijna antwoordde België direct. In de eerste de beste aanval die volgde schoot Hazard op de paal. Weer enkele minuten later echter scoorde Japan opnieuw. Kompany kopte de bal in de voeten van Shinji Kagawa, die jongleerde even en legde breed op Inui. Die verraste vervolgens Courtois met een droge knal.

Oud-speler FC Twente

België richtte zich op. Vertonghen, na curieus wegwerken van een Japanse verdediger, en invaller Fellaini, op aangeven van Hazard, scoorden beiden met het hoofd.

Chadli, eveneens een invaller, zorgde voor de beslissing. De oud-speler van FC Twente rondde een voorzet af van Thomas Meunier na een handig overstapje van Lukaku. De treffer werd ingeleid door snel uitverdedigen van doelman Courtois.

België speelt nu in de kwartfinale tegen Brazilië.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.