Chantal Blaak sprint naar zege in Winsum (+samenvattingen)

Chantal Blaak komt juichend als eerste over de finish in Winsum. Foto: Rudie Ottens

Wielrenster Chantal Blaak heeft zaterdag de vierde etappe gewonnen in de Healthy Ageing Tour. De wereldkampioene won na een rit over bijna 143 kilometer met overmacht de sprint van het voorste groepje.

Kirsten Wild ging als eerste aan, maar Blaak kwam er in de straten van Winsum hard overheen en kon al voor de streep juichen. Amy Pieters, die de gele leiderstrui draagt, eindigde als vierde.

De 28-jarige wielrenster bezorgde Boels-Dolmans zo weer succes in de etappekoers. Anna van der Breggen had al de openingstijdrit gewonnen en Amy Pieters de tweede etappe. Na een sprintzege van Wild in Winschoten was Boels-Dolmans oppermachtig in de ploegentijdrit in en rond Stadskanaal.

Bekijk hier de samenvatting

In de vierde etappe ontstond al na een paar kilometer een kopgroep van dertien rensters, onder wie klassementsleidster Pieters, Van der Breggen, Blaak en Wild. In de finale regende het demarrages. Vijf rensters bleven vooraan over en zij konden om de winst strijden.

Blaak was uiteraard in haar nopjes met de ritzege. ,,Kirsten raakte voor me als eerste door de laatste bocht en toen dacht ik even dat ik geklopt was. Maar ik wist er toch nog langs te komen.'' Voor Blaak een bijzondere zege, omdat ze voor het eerst in de regenboogtrui mocht juichen. ,,Ik was al enkele weken goed in vorm en al dicht bij de overwinning. Maar nu is het dan raak.''

Haar ploeggenote Amy Pieters behield  dus de leiding in het algemeen klassement. Ze kon tevreden constateren dat het er goed uitziet richting de eindzege met zondag alleen de slotrit door Groningen nog op het programma. ,,Maar we zijn er natuurlijk nog niet, ik hoop dat jullie me morgen opnieuw in deze trui zien”, zei ze na haar finish. ,,Vandaag zetten we de boel snel op de kant en waren we met vier renster in de kopgroep van dertien goed vertegenwoordigd. Op die manier hielden we het overzichtelijk. Doel was om de trui in de ploeg te houden. De ritzege van Chantal Blaak was natuurlijk bonus."

Bekijk hier de samenvatting van de tweede etappe voor junioren van de Healthy Ageing Tour .

menu