Chaos bij korfbalclub DOS'46 uit Nijeveen: 'Dit levert alleen verliezers op'

Topscorer Fardau de Boer (links) van DOS'46 in de wedstrijd tegen DVO. Foto: Gerrit Boer

De korfballers van DOS’46 leverden in één week veel in. Coach Pascal Zegwaard moest vertrekken en voorzitter Frank Meulenkamp stapte per direct op. Als ‘extraatje’ verloren de Nijeveners onder leiding van oud-speler Roger Hulzebosch thuis van DVO met 19-22. De play-offs lijken verder weg dan ooit.

Waarin een klein dorp als Nijeveen groot kan zijn: korfbal. Maar ook in het (bijna) verzwijgen van de problemen die er heersen binnen de korfbalclub DOS’46. Het broeide al enige tijd, maar de afgelopen week liepen de spanningen hoog op bij menig korfballiefhebber in Nijeveen en vielen er ‘slachtoffers’.

Verplicht afscheid

Het gevolg was een persbericht van het DOS’46-bestuur zaterdagmorgen die enige informatie gaf, maar ook veel vragen opleverde. Coach Pascal Zegwaard, anderhalf jaar in dienst bij de Nijeveners en met wie in december het contract nog met een seizoen was verlengd, moest woensdag verplicht afscheid nemen van de club. Voorzitter Frank Meulenkamp, die in de zomer wegens gezinsuitbreiding op zou stappen, verdween eveneens met onmiddellijke ingang bij DOS’46.

Meulenkamp was zaterdagavond op een vrijgezellenfeest en wilde zijn vertrek niet toelichten. Zegwaard ging op stap met vrienden en benadrukte ’s middags al dat hij niet met modder wilde gooien richting DOS’46, maar wel geweldig baalde van wat in de afgelopen week was gebeurd. ,,Betreurenswaardig’’, kwam als eerste in hem op. ,,Het had niet zo hoeven lopen. Dit heb ik denk ik ook niet verdiend, maar het was chaos binnen de club en voor mij was het vertrouwen weg om door te gaan. Maar nogmaals, ik heb mooie dingen bereikt en vind dat ik goed en fijn heb samengewerkt met mensen bij DOS’46.’’

Chaos

Maar wat zich nu werkelijk heeft afgespeeld dat tot chaos binnen de Nijeveense korfbalclub heeft geleid? Velen hielden zaterdagavond de kaken stijf op elkaar. Inclusief het enige aanwezige bestuurslid, dat niet met naam en toenaam in de krant wilde. Topspelers en sterkhouders Jelmer Jonker en Harjan Visscher, die beiden beginnen op de bank, verwijzen na afloop van de wedstrijd tegen DVO snel naar het bestuurslid. ,,Ik vind het wel heel rot voor Pascal (Zegwaard, red.)’’, wilde Jonker nog wel kwijt.

Uiteindelijk gaven enkele anonieme bronnen aan dat gesprekken tussen bestuur en technische commissie en bestuur tegenover spelers en begeleiding over de nabije toekomst flink uit de klauwen zijn gelopen. ,,Dit levert alleen maar verliezers op en het is nog niet voorbij. Er zal heel veel gepraat moeten worden om iedereen weer op een lijn te krijgen’’, vertelde het DOS’46-bestuurslid na de verloren partij.

Onvrede

Praten deed interim-coach Roger Hulzebosch, die vrijdagmiddag besloot in de verse vacature te stappen, met alle spelers voorafgaand aan de ontmoeting met DVO. De vraag was of ze in staat waren om te spelen. Het resulteerde in het feit dat Jonker en Visscher (uit onvrede over het vertrek van Zegwaard, meldden bronnen) starten op de bank. Zij zagen, net als de vele toeschouwers in de goed gevulde sporthal De Eendracht, dat DOS’46 een bepaald niet slechte eerste helft speelde. DOS’46 kwam zelfs via topscorer Fardau de Boer op ruime voorsprong: 10-6. Die vier punten verdwenen richting de rust net zo snel als ze kwamen : 12-12.

Dramatische week

In de tweede helft eiste de emotionele week, die in feite ‘tout’ DOS’46 raakte, zijn tol. Scoren werd een probleem bij de thuisploeg. De gasten uit Bennekom namen direct een voorsprong en bouwden die uit naar een marge van drie treffers. ,,De energie was weg’’, zag Hulzebosch toe vanaf de zijlijn. DOS’46 sloot aldus een dramatische week af met een nederlaag voor het vlaggenschip en vele interne scherven rijker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu