Chris Froome kraakt en rijdt nu vooral voor ploeggenoot Geraint Thomas

Iedereen verwachtte in de zeer korte bergrit van 65 kilometer een grootse aanval van Chris Froome.

Maar de viervoudig Tourwinnaar kraakte op de slotklim en spreekt na afloop alleen nog over een eindzege van ploegmaat Geraint Thomas. Bergop was Chris Froome al niet gelukkig, maar bergaf vergaat het hem vandaag nog minder. Bovenop de Col du Portet heeft hij zijn lange grijze regenjack aangedaan om een aantal kilometer naar de bus af te dalen.

Plots wordt Froome van zijn fiets getrokken door een lid van de gendarmerie. Zijn vaste bodyguard Fabien heeft de val niet kunnen voorkomen. De Franse agent blijkt de viervoudig Tourwinnaar voor een fan te hebben aangezien. Eenmaal bij de bus staat Froome toch de pers te woord. Het gaat niet over het merkwaardige voorval, want die foto’s en beelden zingen later pas rond op het internet.

Het gaat over zijn plotse ineenstorting in de rit die juist hem op het lijf geschreven leek en de situatie binnen Sky. Andermaal heeft Geraint Thomas zich de sterkste van alle favorieten getoond.

Ploegmaat neemt de macht over

Hier staat de viervoudig Tour-winaar die weet dat zijn vijfde gele trui – zoals recordhouders Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain en Bernard Hinault – niet aanstaande is. En zoals zo vaak in de geschiedenis van het wielrennen is het een ploegmaat die de macht heeft overgenomen. Zoals ook Froome Bradley Wiggins opvolgde. ,,Het was een zware en intense dag, maar ik heb geen spijt”, zegt Froome.

Hij spartelt al bij een aanval van Roglic en verliest uiteindelijk in de laatste anderhalve kilometer veel tijd na de aanval van Dumoulin. Maar Froome schakelt voor het oog van vele camera’s meteen naar klare taal. ,,G heeft zo’n goede wedstrijd gereden en hij verdient de gele trui om zijn schouders. En, vingers gekruist, houdt hij die trui vast tot in Parijs.”

G is Geraint, de ploegmaat met wie hij al ruim tien jaar koerst, en hem deze Tour overklast. De twee noemen elkaar maten, maar toch hielden velen nog rekening met een grootse aanval van Froome richting het geel, mede door de onzekerheid van de derde week van Thomas.

Thomas op pole-position

Na de korte Pyreneeën-rit van 65 kilometer bestaat er plots geen enkele twijfel meer over wie de leider is bij Sky. Wout Poels: ,,Thomas staat nu op pole-position.” Bij Sky is iedereen lovend over Froome. De broederschap die ze op de persconferentie op de rustdag toonden, bleek geen toneelspel. Thomas heeft op 5 kilometer van de top van de Col du Portet al een eerlijke Froome over de radio gehoord.

,,Froomey zei dat hij het moeilijk had. Ik kreeg veel vertrouwen toen ik dat hoorde. Want ik voelde mij nog goed, terwijl Froome, een zesvoudig grote rondewinnaar, het lastig had.”

Als de voorbije Giro iets heeft geleerd, is het wel dat Froome nooit afgeschreven moet worden. In de bergritten in de Giro was hij lange tijd geen schim van zichzelf om vervolgens toe te slaan op de Zoncolan en later de eindzege te pakken door een ongekende op de Finestre ingezette solo. Maar nu staat er een ploegmaat in het geel, is zijn vorm tanende, klinkt er in zijn teksten ook berusting door.

,,Ik ben tevreden met deze positie”, zegt de naar plaats drie gezakte Brit, die de hete adem van Roglic, Quintana en Kruijswijk in zijn nek voelt. ,,Ik won mijn laatste drie grote rondes (Tour, Vuelta, Giro, red.), dus het is absoluut een moeilijke opbouw naar deze Tour geweest. Natuurlijk zal ik blijven vechten voor het podium, evenals dat ik natuurlijk Geraint zal helpen om het geel te houden.”

Ook Dumoulin zegt dat hij het niet zo snel meer ziet gebeuren dat Froome alsnog de Tour wint. ,,Het kan, maar het gaat heel moeilijk worden. Zijn ploegmaat staat in het geel en die is nu de sterkste in de Tour. Froome heeft vorig jaar de Tour gedaan en daarna de Vuelta en de Giro. Misschien is het een beetje te veel geweest.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.