Sven Kramer, Beau Snellink en Chris Huizinga (vlnr) in actie tijdens de ploegenachtervolging tijdens de wereldbeker schaatsen in Thialf.

Chris Huizinga uit Garnwerd wint ploegenachtervolging met Nederland samen met Sven Kramer en Beau Snellink tijdens World Cup

Sven Kramer, Beau Snellink en Chris Huizinga (vlnr) in actie tijdens de ploegenachtervolging tijdens de wereldbeker schaatsen in Thialf. Foto Vincent Jannink

Chris Huizinga uit het Groningse Garnwerd heeft vrijdag met Nederland goud gewonnen op de ploegenachtervolging tijdens de World Cup in Thialf in Heerenveen.

Onder aanvoering van kopman Sven Kramer, net als Huizinga onder contract bij Jumbo-Visma, finishte het drietal van Oranje in een tijd van 3.40,33 minuten. Dat was minder dan 1 seconde boven het ruim acht jaar oude baanrecord in Thialf (3.39,76). Olympisch kampioen Noorwegen eindigde in 3.41,62 als tweede en het brons ging naar Canada (3.41,71).

Beau Snellink

De Nederlandse ploeg bestond verder naast Huizinga (23) en de 34-jarige Kramer uit de nog maar 19-jarige Beau Snellink van Talentned. De specialisten Patrick Roest en Marcel Bosker, beiden eveneens van Jumbo-Visma, liet bondscoach Jan Coopmans nog even met rust. Volgende week, bij de tweede en laatste wereldbeker van het seizoen, zal het tweetal met Kramer volgens de huidige planning wel weer aantreden in de ploegenachtervolging.

Zilver voor Oranje

Bij de ploegenachtervolging voor vrouwen greep Nederland net naast het goud. Het trio van Oranje finishte in een tijd van 2.57,04. De Canadese ploeg was iets sneller: 2.56,71. Het brons was voor Noorwegen met een tijd van 2.59,24.

Namens Nederland verschenen Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje op het ijs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu