Pete Miller heeft zijn eerste overwinning binnen als coach van Donar. Tegen een door blessures geamputeerd Den Helder werd het zaterdagavond 64-105 voor de Groningers.

De 68-jarige Miller had zich voor de gelegenheid keurig in een donkerblauw pak gestoken. De Amerikaan was in de jaren zeventig speler van Donar. Later tijdens zijn carrière als coach droomde hij ervan ooit nog eens aan het roer te staan van de Groninger basketbaltrots. Aan de Sportlaan in Den Helder werd die droom zaterdagavond werkelijkheid.

Donar uitgezwaaid

Donar werd bij vertrek uit Groningen uitgezwaaid door een aantal leden van de supportersvereniging, die hun club daarmee een hart onder de riem staken in deze roerige tijden. Na een pitstop op de Afsluitdijk moest in sporthal Sportlaan vervolgens de weg naar boven worden ingeslagen. Toch verschilde het vertoonde spel nog niet wezenlijk van het basketbal dat het team in de voorgaande weken onder leiding van de ontslagen coach Ivan Rudez op de vloer legde. De hand van Miller moet nog zichtbaar worden, maar dat kon ook niet anders worden verwacht na amper vijf trainingsdagen.

Donar speelde nog steeds slordig en was duidelijk nog zoekende, maar ondervond van het door blessures geteisterde Den Helder nauwelijks tegenstand. De thuisclub kreeg nog een extra klap te verwerken toen in de beginfase ook nog Nino Gorissen geblesseerd wegviel. Daarmee had coach Peter van Noord geen enkele guard meer over.

Een makkie om het varkentje te wassen

Voor Donar was het vervolgens een makkie om het varkentje te wassen. Na een tussenstand van 13-16 na het eerste kwart pakte Donar in de tweede periode het grote slagersmes erbij om Den Helder aan stukjes te snijden. Justin Watts gooide een driepunter binnen, Davonté Lacy tekende voor drie rake vrije worpen uit een aanval en ook Damjan Rudez liet zien dat hij ook zonder zijn ontslagen broer zijn beste beentje voor wil zetten voor Donar. Het werd 18-37 halverwege het tweede kwart, waarmee de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Den Helder vertoonde nog wat stuiptrekkingen, maar met twee driepunters op rij van Will Moreton en Henry Caruso bepaalden de Groningers de ruststand op 26-47.

Donar tankt vertrouwen

In het vierde kwart liep het verschil op tot grote hoogte, maar dat had vooral te maken met de vermoeidheid van het zwaar gehavende Den Helder. Toch was het voor de gemoedsrust van Donar prettig dat de grens van honderd punten weer eens werd doorbroken. Daarmee tankten de mannen van Miller in ieder geval wat zelfvertrouwen voor de komende belangrijke weken. Donar speelt donderdag nog één reguliere competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Daarna begint de strijd om de beker en vervolgens barsten de play-offs met als inzet de landstitel los. Leon Williams was de man in vorm in Den Helder. Hij werd met 20 punten topscorer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport