Column Arend Glas: Selectiecriteria

De voormalige olympiërs Thijsje Oenema (schaatsster in Vancouver 2010) en Arend Glas (bobsleeër in Salt Lake City 2002 en Turijn 2006) delen exclusief voor deze krant hun kijk op de Winterspelen in Pyeongchang.

Het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ geldt allang niet meer binnen de Nederlandse sport. Maar om te kunnen winnen moet je wel meedoen! En daar zit precies een pijnpunt.

Omdat vroeger de internationale kwalificatie-eisen van de internationale bonden relatief eenvoudig te halen waren, was NOC-NSF genoodzaakt de lat hoger te leggen. De kwaliteit van deelnemers moest worden gegarandeerd, de ‘grote’ landen deden tenslotte hetzelfde en Nederland wilde geen toeristen afvaardigen naar de Spelen.

Ondertussen zijn internationaal bij alle sporten het aantal deelnemers sterk naar beneden bijgesteld en is kwalificatie een stuk moeilijker geworden. De enige toeristen die de kans krijgen mee te doen, zijn atleten die vanwege de ‘continentregel’ worden toegevoegd. Zoals de Ghanese Akwasi Frimpong, omdat hij de enige Afrikaanse atleet binnen de desbetreffende sport (skeleton) is.

De zwemmer die nog net niet kopje onder ging en van wie ze de tijd moesten meten met een zandloper, is een ander voorbeeld.

Kwalificatie voor de Spelen is in Nederland een enorme opgave. We zien dat bij het schaatsen, waar we absolute wereldtop zijn en iedereen die wordt uitgezonden medaillekansen heeft.

Maar er zijn ook sporten waar geen sprake is van een perfecte infrastructuur, enorme traditie en een hoog technisch kennisniveau. Om over het gemis van sponsors en uitgebreide steun van NOC-NSF maar te zwijgen.

Skeleton is zo’n sport! Daarom is het schrijnend dat Nederland een atleet heeft die zich volgens de internationale eisen nota bene heeft gekwalificeerd, maar thuis wordt gelaten. Joska le Conte eindigde in drie World Cups in de top-12 terwijl haar teamgenootje Kimberly Bos, met wie ze kwalificatie afdwong, wel in Pyeongchang is.

AREND GLAS

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.