Column Erik Dekker: Belangen verdelen

Tijdens de Tour de France geven onze columnisten Erik Dekker en Thijs Zonneveld beurtelings hun visie op het wielerspektakel met een column in deze krant.

Team LottoNL-Jumbo heeft een geweldige Tour gereden: drie ritten gewonnen en vierde en vijfde in het eindklassement. Bovendien reden de Nederlanders heel prominent mee. Kortom, voor de Nederlander een mooie Tour. De volgende stap is de Tour winnen.

Sunweb met Dumoulin en Jumbo (zo heet de ploeg volgend jaar) met Roglic. Dè twee grootste uitdagers van Team Sky. Beide goede tijdrijders en goede klimmers. Dit jaar waar de verschillen nihil als het op man-tegen-man gevechten aankwam. Ook in de tijdrit ontliep de top-4 elkaar weinig.

Verschillen maken

Waar worden de verschillen gemaakt? Calamiteiten voorkomen op het vlakke, bonificatieseconden, tijdritten en ploegentijdritten. Kortom: de winst zit in de sterkte van de ploeg. Wil je Team Sky kunnen aanvallen, dan moet je een zeer sterke ploeg hebben. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld Kelderman, Kruijswijk, Gesink, Oomen (die allemaal zélf ook kunnen presteren) zich koest moeten houden en alleen maar naar hun kopman moeten kijken.

Consequentie is: geen vijfde plek voor Kruijswijk in de Tour, geen negende plek van Oomen in de Giro, überhaupt geen Giro rijden met je toprenners, geen lange ontsnappingen van Gesink en geen Groenewegen voor de massasprints. Bovendien moeten beide ploegen investeren in één of meerdere topklimmers, renners die top-10 kunnen rijden en dus een pak geld kosten. Pas dan kun je met gelijke wapens de strijd aan met Team Sky.

Kwaliteiten

Zowel Roglic als Dumoulin hebben de kwaliteiten om de Tour te winnen. Team Sunweb heeft al aangegeven dat de Tour de France in 2019 hét hoofddoel gaat worden. Wellicht is het een goed idee dat beide ploegen eens samen gaan zitten en de belangen gaan verdelen: de een voor Groenwegen met een top sprinttrein en de andere gaat 100 procent voor de eindzege.

Uiteraard heeft Dumoulin mijn voorkeur, vanwege zijn Nederlandse paspoort. Ik zie het al voor me: Dumoulin als kopman, met helpers: Kruijswijk, Mollema, Oomen, Tolhoek, Kelderman, Gesink, Ten Dam. Een volledig Nederlandse ploeg. 51 jaar na Jan Jansen en 39 jaar na Joop eindelijk weer een Nederlandse Tourwinnaar. 100 procent commitment zal nodig zijn. En een paar flinke investeringen. En keuzes maken.

Saaier

Dat houdt voor ons wielerliefhebbers in dat het wel wat saaier wordt, tenzij Tom de Tour wint. Sunweb gaat die keuze wel maken, vermoed ik. Ik ben benieuwd naar de keuze van Jumbo.

Het parkoers voor volgend jaar doet er niet toe. Zowel Roglic als Dumoulin kunnen alle parkoersen aan. Evenals Froome en Thomas trouwens.

Erik Dekker

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.