Column Hennie Meijer: Diego

Dit WK bewijst vooral hoe ontzettend moeilijk voetbal is geworden. Het ene topland na het andere vliegt eruit en dat is geen toeval.

Kijk alleen maar naar Spanje tegen Rusland. Ik zag dat de Spanjaarden op een gegeven moment 79 procent balbezit hadden. Toch is Diego Costa in de punt van de aanval hooguit twee keer aan de bal geweest.

Ik kijk heel graag naar oude WK-documentaires. Laatst nog eentje met Pelé, bijvoorbeeld. Man, als je ziet hoeveel ruimte hij kreeg. Met een geweldige schijnbeweging en snelheid was je in die tijd al op de helft. Nu is het kort aannemen en kort wegdraaien, want anders ben je alweer gezien.

De wereldtoppers van nu hebben zichzelf uit het toernooi gespeeld. Messi en Ronaldo liepen op een gegeven moment constant te forceren, omdat het bij Argentinië en Portugal niet net zo gestroomlijnd liep als bij FC Barcelona en Real Madrid. Daar weten ze precies hoe ze Messi en Ronaldo in stelling moeten brengen.

Voor alle Afrikaanse landen ging het ook mis. Als je de wedstrijden goed bekeek, was dat niet zo gek. Neem de Nigeriaan Victor Moses. Hij mag dan bij Chelsea spelen, maar hij is daar niet meer dan rechtsback en waterdrager.

Toch had Moses het gevoel dat hij als ster van Nigeria meer moest brengen. Fout. Hij had verdedigend gewoon zijn werk moeten doen. Nu was hij zogenaamd het mannetje, maar inmiddels zit hij wel weer thuis.

Dat geldt hopelijk ook voor Diego Maradona. Man, wat heb ik vroeger van die man genoten. Nu zag ik alleen maar een enorme idioot op de tribune.

Ik zag alleen maar een enorme idioot

Je hoeft echt niet de braafste jongen van de klas te zijn, maar zo’n legende zou moeten beseffen dat hij een voorbeeldfunctie heeft. In plaats daarvan stak hij als een gek zijn middelvingers op, terwijl er miljoenen kinderen keken.

Weet je wat het is? Ik ben nog steeds heel trots op mijn Gouden Schoen. Daarmee maakte ik mijn droom waar. Sindsdien gaat het voor mij veel meer om de kleine dingen in het leven.

 Ik liep gisteren met mijn twee kleine meiden door de stad. Het was heerlijk. Als ik vlak daarna dood was neergevallen, was ik gelukkig gestorven. Dat geluk zou ik Maradona ook gunnen. Want dat geluk is echt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.