Column Hennie Meijer: Sprookje

Het WK is een echt spitsentoernooi tot dusver. Als voormalig goalgetter spreekt mij dat natuurlijk wel aan. Harry Kane maakt zijn naam en faam helemaal waar bij Engeland met zijn hattrick tegen Panama.

Ronaldo is meer held dan ooit in Portugal met zijn vier goals die hij er al in heeft liggen. En wat te denken van het fenomeen van België, Romelu Lukaku, die al vier keer scoorde? Zijn levensverhaal is net een klassiek sprookje.

Ik pik hem er even uit, omdat zijn geschiedenis me raakt. In het dagelijks leven begeleid ik zelf als sportbuurtwerker jongeren van zes tot twaalf jaar oud uit prioriteitswijken, zoals wij die noemen. Lukaku had zo één van hen kunnen zijn. Opgegroeid in armoede, maar nu zelf een rolmodel. Zijn vader was profvoetballer, maar verkwanselde zijn kapitaal met verkeerde beleggingen. De jonge Romelu kwam thuis en zag dat zijn moeder de melk moest aanlengen met water, omdat het geld op was.

De ratten liepen over de vloer langs de matrassen, waar de familie bij gebrek aan goede bedden op moest slapen. Lukaku ging in bad met koud water, omdat de gasrekening niet was betaald. Soms was er wekenlang geen elektriciteit. De kabeltelevisie werd afgesloten, waardoor Romelu niet meer kon genieten van zijn favoriete sport voetbal. Een Playstation, zoals zijn vriendjes hadden, was natuurlijk al helemaal een utopie.

Misschien was dat juist wel zijn redding. Omdat er niet zo’n computer in huis was, kon Lukaku maar één ding doen. Dat was de straat op gaan. Voetballen. Ook daar had hij het trouwens moeilijk, want niemand geloofde zijn leeftijd. Hij groeide tegen de klippen op en moest overal zijn legitimatie laten zien om te bewijzen dat hij echt nog maar een kind was. Ouders van de tegenpartij wilden soms niet eens dat hij meedeed.

Al die tegenspoed maakte hem alleen maar sterker. Hij beloofde zijn moeder dat hij haar zou helpen door bij Anderlecht te gaan voetballen. Op zijn zestiende maakte hij zijn droom waar. Van zijn eerste profcontract liet hij meteen de televisie weer aansluiten. Hij schonk zijn moeder een beter leven en uiteraard kwam er een Playstation. En die legitimatie? Die hoeft hij niet meer te laten zien. Nooit meer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.