Dagblad van het Noorden-analist Jan Mennega.

Column Jan Mennega: Cijntje

Dagblad van het Noorden-analist Jan Mennega.

Als ik Dries Mertens zie voetballen, denk ik heel vaak terug aan een wedstrijd tussen AGOVV en SC Veendam op de Wageningse Berg. Mertens speelde toen nog voor AGOVV en was die dag een enorme plaag voor Angelo Cijntje. Echt, die werd helemaal dolgedraaid.

Toen Mertens hem voor de zoveelste keer voorbij was, verkocht Cijntje hem een verschrikkelijke schop. Mertens vloog meters door de lucht en ik vergeet nooit meer wat Cijntje deed. Hij liep naar de zijlijn, wipte over de omheining en rende rechtstreeks naar de kleedkamer. Hij wachtte de rode kaart niet eens af. Cijntje was het helemaal zat.

Grote meneer bij Napoli

Mertens is van heel ver gekomen. Veel clubs durfden het niet het hem aan, omdat hij te licht zou zijn. Hij is nog in beeld geweest bij FC Groningen, maar ook daar vonden ze hem te iel. Nu is hij een grote meneer bij Napoli en wees hij België met een mooie goal de weg tegen Panama.

Laten we het verder nog niet over België hebben. Een potje tegen Panama zegt helemaal niets. Zo’n wedstrijd sla ik net zo lief over. Een land als Panama hoort toch niet op het WK thuis? Voor Saoedi-Arabië blijf ik al helemaal niet thuis. Dat was het allerergste wat we tot nu toe hebben gezien.

Troost-Ekong kwam zwaar tekort

Nigeria was ook niet best. William Troost-Ekong veroorzaakte die strafschop tegen Kroatië. Het is mij een raadsel hoe hij international heeft kunnen worden. Bij FC Groningen heeft Troost-Ekong ooit een helft de kans gekregen tegen RKC Waalwijk. Ze wisten niet hoe snel ze die jongen daarna naar de kant moesten halen. Hij kwam gewoon zwaar tekort. Hij heeft daarna alleen nog een minuutje invallen tegen Roda JC. Het was trouwens wel een heel sympathieke gozer. Hij hield ook van publiciteit, dus misschien was hij daarom zo aardig tegen mij.

Ik mis Arjen Robben. Hij had zich helemaal ingesteld op zijn laatste WK. Maar we weten allemaal hoe het gelopen is. Ik vind het treurig dat hij nu niet in Rusland speelt. Een speler van zijn kaliber had op dit podium afscheid moeten nemen van het Nederlands elftal. Cristiano Ronaldo is nog één keer de grote man bij Portugal. Dat had Robben deze weken voor Oranje moeten zijn.

menu