Column Jan Mennega: De Belgen

Jan Mennega

Hij gaat zijn hele elftal overhoop gooien voor het niemendalletje tegen Engeland, hoor ik. Persoonlijk zou ik het de Belgische bondscoach Roberto Martínez ten zeerste afraden.

Het lijkt erop dat we donderdag tevergeefs kunnen zoeken naar de smaakmakers Romelu Lukaku, Eden Hazard en Kevin De Bruyne. Ook Jan Vertonghen, Thomas Meunier en Dries Mertens mogen naar verluidt de toerist uithangen in Kaliningrad. En wie weet wie nog meer. Kleine pijntjes heet het dan. Of op scherp staan met een gele kaart.

Doe het niet, Martínez, ook al ben je al geplaatst. Je komt er niet beter uit. Ik heb het één keer eerder meegemaakt met het Nederlands elftal. Het was tijdens het EK voetbal van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Oranje speelde de sterren van de hemel tijdens de eerste twee wedstrijden. Marco van Basten was bondscoach en Arjen Robben en Robin van Persie staken in bloedvorm. Italië werd met 3-0 verslagen, Frankrijk ging er met 4-1 aan.

Nederland was al geplaatst voor de volgende ronde toen het groepsduel tegen Roemenië nog gespeeld moest worden. Van Basten bracht die wedstrijd een heel ander elftal binnen de lijnen. Onder het mom van: die andere jongens moeten ook een goed gevoel krijgen. Oranje won van de Roemenen hoor, daar niet van, maar toen Van Basten in de achtste finale terugschakelde naar zijn oude basis was de magie ineens verdwenen. Robben deed niet mee, wat een aderlating was, en het Rusland van Guus Hiddink speelde een wereldwedstrijd, maar toch. Ik ben er van overtuigd dat je je vaste elftal beter kunt laten staan. Voor het ritme. Voor het gevoel.

Overigens moet ik überhaupt nog zien of de Belgen zover komen als velen nu denken. Ze zijn natuurlijk nog niet echt op de proef gesteld met Panama en Tunesië als tegenstanders in de poule. En de wedstrijd tegen Engeland wordt dus ook niet echt een examen. Voorafgaand aan het WK tipte ik Frankrijk als goede kandidaat voor de titel, maar ik heb tot dusver vooral een sterke indruk gekregen van Kroatië en Brazilië. De Brazilianen hebben een streepje voor met hun geweldige aanvalslinie. Het kan nog leuk worden. De knockoutfase mag van mij zo zoetjes aan wel beginnen.

menu