Column Jan Mennega: Steekje los

Je kon er op wachten, de vergelijking tussen de Braziliaanse topvoetballer Neymar en de Amerikaanse Tour de France-renner Lawson Craddock. Maar die is zó goedkoop.

Zeker, ik heb me ook geërgerd aan het theatrale gedrag van Neymar. Aan zijn buitelingen die nergens op sloegen. Aan zijn gejammer, waarmee hij op zijn minst een dubbele beenbreuk suggereerde. Aan zijn gejeremieer tegen de scheidsrechters. Aan zijn verongelijkte gezicht. Aan zijn… ja, waaraan eigenlijk niet? Terwijl die jongen ongelooflijk goed kan voetballen en bij normaal gedrag de lieveling van alle voetballiefhebbers zou zijn.

Maar goed, alleen al door het weerzinwekkende optreden van Neymar hoopte ik dat België van Brazilië zou winnen. En dat terwijl ik Brazilië het best voetballende land op het alweer bijna voorbije WK vond. Maar terug naar de goedkope vergelijking tussen Neymar en Lawson Craddock.

Onze wielercolumnist Erik Dekker stipte hem gisteren ook nog even aan. Eerlijk gezegd had ik tot voor kort nog nooit van Lawson Craddock gehoord, maar de 26-jarige Texaan werd afgelopen weekeinde door velen neergezet als een held. Hij kwam in de openingsrit van de Tour de France zwaar ten val en liep daarbij onder meer een scheurtje op in zijn schouderblad. Het verhinderde hem niet de volgende dag gewoon weer van start te gaan. Hoe heroïscher hoe beter, nietwaar?

Wielrenners zijn echte kerels. Vergeleken met hen zijn voetballers mietjes. En wielrenners trainen ook veel harder. Dat gezeur altijd. Het ergert me net zo zeer als het gerol van Neymar. Wielrenners trainen hard, maar voetballers trainen óók hard. Wielrennen en voetballen zijn onvergelijkbare sporten. Die vereisen een verschillende trainingsaanpak.

Voetbal is mijn sport. Dat neemt niet weg dat ik groot respect heb voor al die renners, die zeker in de bergen een in mijn ogen bovenmenselijke prestatie leveren. Neymar is een mafkees, maar bij Lawson Craddock zit ook een steekje los. En tegen zijn ploegleider en de ploegarts zou ik willen zeggen: neem die arme jongen uit koers. Topsport is niet gezond, ik weet het, maar iemand laten doorfietsen met een scheurtje in zijn schouderblad is onverantwoord.

menu