Column: Laat los Femmy, in het belang van de Ronde van Drenthe

Met een glimlach las ik de maandelijkse nieuwsbrief van de Ronde van Drenthe. In de klassieke toon herkende ik onmiddellijk de stem van hare majesteit Femmy van Issum.

Diep respect heb ik voor de inmiddels 77-jarige Koningin van Drenthe en haar lakei Huub, die sinds jaar en dag tekenen voor de organisatie van een van de beste en mooiste wielerevenementen van het Noorden.

De nieuwsbrief is eerlijk gezegd ook een hoogstandje in kneuterigheid. Gespeend van welke multimediale frivoliteit dan ook is het vooral een zwartwitte opsomming van alle sponsors die de vele buffetten mogelijk maken, zalen beschikbaar stellen of de Ronde van Drenthe anderszins van dienst zijn.

Uiteraard gooide Van Issum ook deze keer de grijsgedraaide leus ‘de gezamenlijke schouders doen het’ er een keer of vijf in, immer maar weer verwijzend naar de stroperige speurtocht naar sponsorgelden.

Het beste nieuws stond wat mij betreft in alinea zes. Daarin kondigden de Van Issums met wielrenners Vera Koedooder, Christine Mos en Berden de Vries drie stagiairs van de koersdirectie aan. Ik hoop dat dit een opstap is naar de opvolging van het op leeftijd geraakte echtpaar.

Ik krijg wel eens het idee dat niemand het durft te zeggen tegen de Iron Lady, dus laat mij het dan maar doen. Juist voor de continuïteit, zo vaak een punt van zorg, is het belangrijk dat de Koningin zich openstelt voor troonopvolging.

Ooit liet Van Issum zich ontvallen dat het 60-jarig bestaan in 2019 een goed moment zou zijn. Veel vaker zei ze dat ze haar vader, oprichter Albert Achterhes, op zijn sterfbed beloofde tot het gaatje door te gaan. Zelfs, het zijn haar eigen woorden, als ze een elektrische rollator met opstapje moeten bestellen.

Laat het zover niet komen, Femmy. Durf los te laten. Vind snel een fris gezicht, een vernieuwer, die je tot in de kleinste details inwerkt, aan wie je je fantastische netwerk overdraagt en bombardeer hem of haar per 2019 tot nieuwe voorzitter. Er komt een moment dat het niet meer kan. Wees dat voor, in het belang van de Ronde van Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.