Ron Jans

Column: Ron Jans is geen racist, maar zijn kop moest in Amerika rollen

Ron Jans Foto BRUNO FAHY

De vermeende racisme-zaak rond trainer Ron Jans krijgt een steeds gekkere wending.

De gewezen coach en voormalige technisch directeur van FC Groningen dacht in de problemen te zijn gekomen door het voor blanken verboden N-woord mee te zingen in een rap-song. Maar volgens de Amerikaanse spelersvakbond MLSPA was dat helemaal niet de reden voor alle ophef en het vertrek van Jans bij FC Cincinnati. De organisatie beticht hem van het vertellen van leugens. Volgens de vakbond heeft Jans zich op andere wijze meerdere keren schuldig gemaakt aan racisme en intolerant gedrag. Dat zou uit gesprekken met spelers zijn gebleken. En FC Cincinnati-voorzitter Jeff Berding zei dat de coach helemaal niet zelf was opgestapt, maar was ontslagen.

Nieuwsgierig

Deze gang van zaken maakt uitermate nieuwsgierig naar waarvan Jans precies beschuldigd wordt. Maar dat is niet bekendgemaakt. Zo blijft onduidelijk of hij daadwerkelijk racistisch is geweest of het slachtoffer is geworden van een cultuurkloof, waarbij je beter helemaal niets kunt zeggen over zwarte spelers, omdat dat via een eeuwenlang gerijpt wantrouwen uit een witte mond altijd verkeerd wordt uitgelegd. Dat laatste lijkt bij Ron Jans het geval, want de 61-jarige is eerder nog nooit op enige vorm van racisme betrapt. Zwarte en getinte spelers in Nederland zijn juist vol lof over hun voormalige trainer. Dus Jans is geen racist, punt.

Negatief uitgelegd

Dat hij toch in de problemen is geraakt, heeft wel veel met racisme te maken. De VS zijn een door en door racistisch land en lijken wat dat betreft weinig opgeschoten sinds de tijd toen Afro-Amerikanen officieel nog tweederangsburgers waren. Zwarten zijn over het algemeen economisch veel slechter af dan witte landgenoten, terwijl ze grotendeels de gevangenissen bevolken en slachtoffer worden van geweld. Als een witte trainer dan iets positiefs zegt over een bezoek aan een slavernijmuseum of vraagt of een speler ook basketbalt, dan wordt dat wantrouwend negatief uitgelegd. Dan moet om de lieve vrede te bewaren en ook maar de schijn van racisme te vermijden de kop van Ron Jans rollen. Maar aan de onderliggende racistische problemen in de Amerikaanse maatschappij verandert dat niets.

menu