Ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Dat is de conclusie na de beslissing van turnbond KNGU om het topsportprogramma voor de Nederlandse topturnsters weer op te starten.

Want niets mag volgend jaar een mogelijke nieuwe gouden medaille voor Sanne Wevers en eremetaal voor anderen in gevaar brengen op de Olympische Spelen. Daar veranderen de honderd klachten van psychisch en lichamelijk misbruikte oud-turnsters niets aan. Die kunnen ronduit gezegd doodvallen en moeten afwachten of het onderzoek naar de misstanden door hoogleraar sport en recht Marjan Olfers voor hen nog iets oplevert.

Een nieuwe klap in het gezicht

De coaches Vincent Wevers en Gerben Wiersma werden wegens beschuldigingen over wangedrag en intimidatie op non-actief gesteld, maar mochten na een maand weer aan het werk. Het enige dat verandert is dat de centrale trainingen door de nationale selectie bijgewoond gaan worden door ‘een pedagogisch geschoolde waarnemer’, die wangedrag moet voorkomen. Veel slachtoffers, die vaak nog met psychische klachten kampen, ervaren het slappe optreden van de KNGU als een nieuwe klap in het gezicht.

Zij stellen dat succes op de Spelen voor de turnbond zwaarder weegt dan schoon schip maken. De klachten van turnsters, die mentaal werden gekleineerd, bespuugd, geslagen en aan de haren getrokken, zijn immers vaak al vele jaren oud. Je kunt de KNGU veel verwijten, maar dat geldt niet voor het serieus nemen van het wangedrag, waarvan meestal nog jonge kinderen het slachtoffer werden. Het was niet zo dat er niet werd geklaagd, het probleem was dat er niet naar de turnsters werd geluisterd.

Ingrijpen

Vandaar dat ook beschuldigde coaches als Frank Louter en Gerrit Beltman, die zijn wangedrag onlangs toegaf, hun trainingen mochten blijven geven. Nu is het wel zo dat arbeidsrechtelijke stappen tegen coaches niet gemakkelijk zijn. Dan moet er hard bewijs zijn en dat is na vele jaren niet eenvoudig geleverd. Daarom moeten sportkoepel NOC*NSF en de rijksoverheid eindelijk eens ingrijpen in het topsportprogramma turnen door de financiering stop te zetten. Wedden dat dit wel leidt tot noodzakelijke veranderingen en een veilig sportklimaat?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport