Column Sjoerd Jansen: Ook geen oud-intenationals; het ontstaan van traditionele Nieuwjaarswedstrijd ging gepaard met kinnesinne

Een elftal van de oud-internationals in 1958. Foto Archief

Door corona werd een streep gezet door vele belangrijke en minder belangrijke sportevenementen.

Maar weinige zullen zo’n status en geschiedenis hebben als de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tussen de Koninklijke HFC en de oud-internationals van het Nederlands elftal. Het voetbalduel staat sinds 1923 op de agenda, maar kan vanwege corona zaterdag in Haarlem geen doorgang vinden. Datzelfde geldt overigens voor de vrouwelijke variant, die echter pas sinds 2019 wordt gespeeld.

Hoewel de meesten van ons in een normale tijd niet naar Haarlem waren afgereisd om de Nieuwjaarswedstrijd bij te wonen, is menigeen na afloop toch vaak nieuwsgierig hoe het duel is afgelopen en wie er van de gewezen Oranje-sterren heeft meegedaan. Het afgelasten mag zeker een treurige mijlpaal worden genoemd.

Duitse bezetter

Sinds 1923 ging de Nieuwjaarswedstrijd immers bijna altijd door, behalve gedurende een aantal oorlogsjaren. Met als uitzondering 1944 toen het duel met toestemming van de Duitse bezetter toch gespeeld mocht worden. Al werd het de oud-internationals verboden in een oranje-shirt aan te treden en moest het zingen van het Wilhelmus achterwege blijven. De gewezen spelers van het Nederlands elftal wonnen met 2-1.

Ontstaan

Het ontstaan van de Nieuwjaarswedstrijd ging gepaard met de nodige kinnesinne tussen Karel Lotsy, die zou uitgroeien tot de sportbobo van Nederland, en zijn familielid Dirk Lotsy. Het was Dirk, zelf oud-speler van het Nederlands team, die als eerste een wedstrijd voor oud-internationals organiseerde. De gewezen Oranje-sterren van die tijd traden op 25 december 1922 aan in Dordrecht tegen DFC, waarbij er geld werd ingezameld voor het ‘werkeloozenfonds’.

Het boterde niet tussen Karel en Dirk

Het lijkt er veel op dat Dirk er met het idee van Karel vandoor is gegaan. De laatste had veel eerder al aangekondigd dat de oud-internationals op nieuwsjaardag in 1923 in Haarlem tegen zijn eigen HFC zouden spelen. Omdat het tussen beide familieleden niet boterde, moet Dirk gepoogd hebben door zelf ook een wedstrijd te organiseren, zijn achterneef Karel de loef af te steken. Dat is dus mislukt, want het evenement van Karel groeide in Haarlem uit tot een echte traditie en het duel van Dirk bleef eenmalig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport