Column: Tourspel

Voor 12 uur moet de Tourselectie bekend zijn bij Tourspelbaas Theo. En onzin of niet, als oud-wielerverslaggever heb ik een bepaalde eer hoog te houden in ons interne Tour de France-spel. Een aantal jaar geleden werd ik geloof ik een keer derde, maar een vaste podiumkandidaat ben ik allerminst.

Vorig jaar eindigde ik zelfs bijna onderaan. Ik had een lijstje bij Theo ingeleverd met Valverde, Sagan en Cavendish. Alle drie waren al na een paar dagen uit koers. Weg klassement. Ik hield me maar vast aan de wijsheid van oud-collega Dick, die in dat soort gevallen zijn eigen pad schoonveegde met de redenering dat de grootste wielerkenners bij dit soort spelletjes steevast onderaan eindigden.

Ik zou dit jaar kunnen gokken op een etappezege. Levert vijf keiharde euro’s op, waarbij ik in een klap uit de inlegkosten ben. Maar is het niet uitdagender om van het budget zo’n uitgebalanceerde ploeg samen te stellen dat je tot het einde meedingt naar de hoofdprijs van misschien wel 60 euro?

Hoe stel je je beste Tourploeg samen? Met die vraag in mijn achterhoofd las ik deze week dat Bauke Mollema klaar is voor de Tour. Mooi. Plusje achter Mollema. Als Bauke zegt dat ie goed is, kun je hem wel geloven. Ik geef Bauke mijn vertrouwen, al komt dat vast doordat ik vanaf 2005 getuige was van de turbulente start van zijn loopbaan.

Objectief bekeken is Mollema immers geen vaste waarde zoals Froome, Nibali, Porte en Quintana dat wel zijn. Bauke zit in het rijtje net erachter. En als ‘grote naam’ is de kopman van Trek-Segafredo te duur om hem er ‘op de gok’ bij te nemen.

Maar hoeveel vertrouwen heeft zijn werkgever eigenlijk in de Groninger? Met sprinter Degenkolb erbij gokt Trek op twee paarden. En hoewel hij altijd zijn eigen koers bepaalt, voel ik dat Bauke in de bergen aan zijn lot wordt overgelaten. Hij krijgt steun van Julien Bernard en Tsgabu Grmay. Bauke zei in het interview dat hij het de lezer niet kwalijk zou nemen als er geen belletje ging rinkelen. Theo waardeerde ze beiden met 1 punt.

Ondertussen heb ik mijn ‘dark horse’ gevonden: voor dat ene puntje heb ik alle vertrouwen in de Ethiopische adjudant van Bauke Mollema.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.