Column William Pomp: Ambitie

Heeft die man dan helemaal geen ambitie, hoor ik laatst iemand roepen toen bekend werd dat voormalig FC Groningen-trainer Ernest Faber hoofd jeugdopleidingen werd bij PSV. Net alsof het daar allemaal om draait.

Ik snap het wel hoor, ik heb dat zelf ook gehad: de eerzucht om het hoogste te bereiken. In dat streven belandde ik zelfs in een Management Development Traject. Een duur tracé, betaald door de werkgever. Het baarde nogal opzien dat een journalist dat deed. Ik kreeg zelfs een hele spread in het personeelsblad. Ik zie de vetgedrukte letters nog staan. ‘Hier staat de nieuwe directeur van deze onderneming.’ Ik ook met mijn stomme kop. Kon ik maandag gelijk op kantoor komen bij de toenmalige CEO. Hoe ik dat voor me zag?

Twee jaar lang reed ik elke woensdag naar Leusden voor de opleiding bedrijfskunde. In de tussentijd verliet ik de redactie voor het draaien van projecten. In de schoolbanken ging het als een speer. Het eindexamen bestond uit een twee uur durend eindgesprek met twee universitaire hoofddocenten. Ik moest blijk geven van mijn opgedane kennis op het gebied van de zeven bedrijfskundige velden. Eerlijk gezegd zat de helft van mijn boeken nog in het cellofaan. Desalniettemin kletste ik ze de oren van het hoofd, met resultaat. Op mijn diploma prijkt een 8,5. Het hoogste cijfer dat in jaren was verstrekt.

Trots als een pauw was de directeur. Voor het eerst zou een journalist de hiërarchie in gaan. Om dat te vieren, kreeg ik een etentje aangeboden bij het duurste adres van de stad. Ik zat er alleen niet lekker. Voor de doorkomst van het dessert moest het hoge woord eruit. Ik wílde helemaal niet meer het management in. Ik miste de journalistiek. Dat was mijn belangrijkste les. Het werd me niet echt in dank afgenomen. Jarenlang werd er, met een knipoog weliswaar, nog gedreigd dat ik de studiekosten moest terugbetalen. Maar wat was ik gelukkig dat ik weer kon schrijven.

Deze week kreeg ik een foto onder ogen van Faber. Hij stond op het veld bij zijn vertrouwde cluppie, lekker thuis in zijn eigen Brabant. Het plezier spatte er vanaf. Dat is toch hoogste ambitieniveau dat je kan bereiken?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.