Het was gemakkelijk praten van Marc Overmars. De inkt van het statement van de KNVB om een poging te wagen de betaald voetbalcompetities in juni en juli uit te spelen was nog niet droog of de Amsterdamse kikker sprong uit de kruiwagen.

Met de woorden ‘de lol is eraf, de eredivisie is dood’ pleitte de technisch directeur van Ajax voor een onmiddellijk einde van de competitie vanwege de verschrikkingen van de coronacrisis.

Een nobel standpunt waarvoor begrijpelijkerwijs veel handen op elkaar gingen, maar de beleidsbepaler ging met zijn grootmoedigheid wel heel snel voorbij aan de andere belanghebbenden in de eredivisie.

Met een eigen vermogen van 261,7 miljoen euro zal het Ajax worst zijn dat voetbalkanaal Fox Sports de laatste termijn van de uitzendrechtenvergoeding niet overmaakt vanwege het voortijdig afbreken van de competitie. De 2,58 miljoen euro waar de hoofdstedelingen nog recht op hebben is voor hen peanuts, maar voor een club als FC Groningen met een dun laagje vet van 5 miljoen euro op de ribben is het een heel ander verhaal.

Voor de Trots van het Noorden dreigt een miljoenenstrop. Het blijft niet bij de 1,17 miljoen euro die de Groningers nog tegoed hebben uit de televisiepot. Vanwege de inmiddels volkomen blanco agenda van de pas overgenomen horecatak van de club verdwijnt al drie ton aan omzet. Dan hebben we het nog niet over de recettes die de club misloopt als de competitie abrupt ophoudt.

FC Groningen moet het met pakweg tienduizend verkochte seizoenkaarten voor een belangrijk deel van de losse verkoop hebben. Dat is een ander verhaal dan bijvoorbeeld bij FC Emmen, waar het half miljoen aan gederfde tv-inkomsten en andere tegenvallers ook zeker gevoeld zal worden, maar waar het hele stadion bijna vol zit met seizoenkaarthouders die hun geld al hebben overgemaakt.

Nee, het valt Ajax – en in navolging van de Amsterdammers AZ en PSV – niet te prijzen dat de afgesproken solidariteit zo snel is doorbroken in het betaald voetbal. Gelukkig is er de UEFA die dreigt de topclubs niet toe te laten tot de Europese toernooien. Daar zullen ze wel gevoelig voor zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus