In de KNVB-beker won FC Emmen van FC Groningen, maar in de eredivisie liggen de verhoudingen heel anders.

Column William Pomp: Zou het 'rustig aan doen' van FC Emmen dan toch een verkeerde keuze zijn geweest?

In de KNVB-beker won FC Emmen van FC Groningen, maar in de eredivisie liggen de verhoudingen heel anders. Foto: ANP/Cor Lasker

Af en toe nemen mijn gedachten me mee naar afgelopen voorjaar, toen de coronacrisis nog niet zo oud was. Ik heb het als ik teletekstpagina 819 opsla. Daar zie ik FC Groningen trots op de zesde plaats staan en FC Emmen tot mijn verdriet stijf onderaan.

Hoe komt dat toch, denk ik dan. Het spelersbudget kan het haast niet zijn. Dat verschilt aan beide zijden van de Hondsrug niet zo gek veel. Steeds vaker bekruipt me het gevoel dat de oorsprong in het begin van de coronatijd ligt. Om precies te zijn in het vacuüm dat ontstond, toen de stekker definitief uit de competitie werd getrokken en het vaststond dat er pas half september weer gevoetbald zou worden.

Vanaf dat moment begonnen de wegen van FC Groningen en FC Emmen flink uiteen te lopen. Danny Buijs kreeg zo af en toe de lachers op zijn hand, want perspectief of niet, op Corpus werd getraind alsof het leven er vanaf hing. Met individuele programma’s, gericht op persoonlijke ontwikkeling, werd de selectie zowel binnen als buiten stevig aan het werk gezet.

Op de Meerdijk ging het er anders aan toe. Daar werd vooral rust gepredikt. Dick Lukkien vond het trainen met restricties niets en ook de spelers hadden het na een paar weken wel gehad met het coronaproof aantreden voor potjes voetvolley en afwerken op het doel. Ten langen leste werden de Drentse profs maar op een maand vakantie gestuurd. Een bewuste keuze. ,,Dit past het beste bij ons’’, zei Lukkien nog.

Zo kon het gebeuren dat de spelers van FC Emmen veel meer snipperden dan die van FC Groningen. Zou het met terugwerkende kracht de verkeerde keuze zijn geweest? Willem II deed het ook rustig aan en kijk waar die staan. Intussen klinken er steeds meer geluiden dat sommige spelers van FC Emmen een paar pondjes te veel met zich meezeulen. In het geavanceerde datasysteem van de eredivisie, ChyronHego, staan de Emmenaren er in de meeste fysieklijstjes ook niet al te florissant voor. Zelf kunnen ze dat niet zien, want de Drenten hebben samen met VVV en Sparta geen abonnement op het prijzige systeem.

Ik weet het, een causaal verband tussen al het voorgaande en de achterblijvende prestaties is lastig aan te tonen. Maar het geeft toch te denken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
FC Emmen
menu