Cookson: Drents UCI-label is plus voor binnenhalen WK 2020

Het feit dat Drenthe woensdag het UCI Bike Region Label kreeg uitgereikt in Qatar is een forse opsteker voor het eventueel binnenhalen van het WK 2020.

Dat zei UCI-president Brian Cookson na de officiële bijeenkomst in de Qatarese hoofdstad Doha, waar op dit moment onder snikhete omstandigheden het wereldkampioenschap wielrennen wordt verreden.

De provincies Groningen en Drenthe zouden in 2020 graag het WK op de weg naar Noord-Nederland willen halen. Een comité onder leiding van voorzitter Antje Diertens werkt op dit moment aan een haalbaarheidsonderzoek en een bidboek, dat eind van het jaar zijn contouren moet krijgen. Voor het organiseren van het WK wielrennen is een budget van zo’n 15 miljoen euro nodig. Daarvan zou de helft uit de particuliere sector moeten komen. De andere helft zou door de overheid moeten worden opgehoest.

Ook labels voor Valkenburg en Bergen

Drenthe kreeg het Bike Region Label tegelijkertijd met de erkenning van Valkenburg en het Noorse Bergen als uitgelezen locaties om te fietsen. Die plaatsen namen beide woensdag in Qatar het zogeheten Bike City Label in ontvangst. Opvallend feit is dat het WK wielrennen in 2012 in Valkenburg plaatsvond en dat Bergen volgend jaar het decor vormt van de mondiale strijd om de regenboogtrui. Het zou op zich dus niet onlogisch zijn als Drenthe in 2020 ook de eer te beurt valt.

,,Het is zeker een groot pluspunt bij de procedure van het toewijzen van een WK als een regio of stad door ons met een dergelijk label is erkend’’, zegt Cookson. ,,De kansen van Groningen en Drenthe zijn wat dat betreft vandaag zeker gestegen, maar er zijn ook concurrenten die in de markt zijn om het WK binnen te halen. Ik kan daar uiteraard niet te veel op vooruit lopen. Normaal gesproken maken wij drie jaar voor het te houden WK wereldkundig welke stad de wedstrijden krijgt toegewezen. Zo hebben wij vandaag bekend gemaakt dat het WK 2019 in het Engelse Yorkshire wordt gehouden, ook een schitterende omgeving. Volgend jaar in Noorwegen zullen we normaliter bekend maken wie het WK in 2020 mag organiseren. Groningen en Drenthe kunnen zeker tot de kandidaten behoren, maar veel is afhankelijk van hoe bijvoorbeeld het plaatje er financieel uitziet. Daar zullen we komend jaar, als Drenthe en Groningen een bid uitbrengen, een gedegen analyse op los laten.’’

Vicenza heeft geen label

Vast staat dat Vicenza een van de concurrenten is van de noordelijke provincies, maar de Italiaanse stad beschikt niet over het gewilde UCI-label. Een klein voordeeltje kan ook schuilen in het feit dat Cookson het Noorden en met name de provincie Drenthe goed kent en gecharmeerd is van de streek.

Cookson: ,,Ik heb de Ronde van Drenthe minimaal twee en volgens mij zelfs drie keer bezocht. Dat is dan aan het begin van het wielerseizoen geweest, als het meestal koud en winderig was bij jullie. Ik weet dat het in de zomer en het najaar ook heel aangenaam kan zijn in Nederland. De Ronde van Drenthe vind ik een geweldige evenement, waarbij Nederlanders bovendien blijk geven van het feit dat ze uitstekend grote evenementen kunnen organiseren. Dat is in het recente verleden wel vaker gebleken bij de start van grote rondes. Dat zou geen belemmering hoeven vormen voor de komst van een WK.’’

Ook voor een uitdagend parkoers ziet Cookson wel mogelijkheden. ,,Je hebt prachtige kasseienstroken in Drenthe, op het open land zouden mooie waaiers kunnen ontstaan en wat te denken van de oude vuilnisbelt, de VAM-berg, bij Hoogeveen. Die zou ook goed tot zijn recht kunnen komen in een WK-parkoers.’’

In dat opzicht zouden Drenthe en Groningen meer te bieden hebben dan het parcours op het opgespoten schiereiland The Pearl in Qatar, waar vooral de hitte de grote tegenstander is van de renners. ,,Het lijkt erop dat het in het weekend iets koeler wordt, dus dat is goed nieuws’’, meent Cookson die 16 miljoen euro van de Qatarese regering kan bijschrijven als fee voor de komst van het WK.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.