Vanuit haar ouderlijk huis in Slagharen was Lisa Scholtens dit weekend de grote ster van het Fitter Brein online dam-event, waarmee het gelijknamige maatschappelijk stimuleringsproject zich aan het grote publiek presenteerde.

De 15-jarige VWO scholiere stond in een drieënhalf uur durend duel met drie hevig tegenspartelende opponenten alleen haar vroegere trainer Gerard Bruins een remise toe. En dat deed ze allemaal ‘blind‘, zonder een damschijf voor zich te zien. Na afloop sloeg ze dan ook enthousiast haar notitieboekje dicht en nam met een voldane glimlach de felicitaties van het internetpubliek in ontvangst.

Onderbelicht aspect

Scholtens was zaterdagavond een van de gasten in de virtuele studio van damgrootmeester Wouter Sipma, die uitleg gaf bij de partijen en sprak met betrokkenen van het Fitter Brein project, dat komende jaren wordt uitgerold in de noordelijke regio. Door middel van dat project wordt een poging gedaan het ietwat stoffige imago van het eeuwenoude spel op te poetsen met een keur aan activiteiten voor scholen, buurtcentra, bedrijven, sportclubs en zorginstellingen.

Niet zonder reden, zegt directeur Daan Bultje, van medeorganisator en gezondheidskoepel Healthy Ageïng Network Northern Netherlands (HANNN). Volgens hem staat het damspel symbool voor een relatief onderbelicht aspect van een gezonde leefstijl. ,,Iedereen weet dat bewegen, goed voedsel en schone lucht de gezondheid ten goede komen. Dat geldt echter ook voor de mentale stimulans die van creatieve uitingen als muziek, kunst en het beoefenen van een denkspel als dammen uitgaat. Ook de sociale interactie spreekt me aan. Als kleinkind een potje dammen met oma of opa; dat kan niet verkeerd zijn.”

Sinds vorig najaar fungeert het Groningse centrum voor ambulante hulpverlening en beschermd wonen, genaamd MartiniZorg, als proeftuin voor Fitter Brein. Dat resulteerde al in een wekelijkse ‘DamDonderdag’ op de locatie aan de Merelstraat, waarbij bewoners en omwonenden een potje kunnen dammen en uitleg over de basisprincipes krijgen. MartiniZorg-directeur Mohn Baldew wil het damspel structureel inzetten. ,,Het spel is laagdrempelig en snel te leren, bevordert de sociale interactie en biedt een prachtige mentale uitdaging op ieders eigen niveau.”

Bijzondere prestatie

Dat werd zaterdagavond onderschreven door fitheidsgoeroe Erik Scherder, die het gebeuren van commentaar voorzag. Volgens de neuropsycholoog annex bewegingswetenschapper levert de combinatie van gedoseerde beweging, voeding en mentale uitdaging meer gezonde levensjaren op, zeker ook in het perspectief van corona. ,,Ons immuunsysteem heeft baat bij het stimuleren van een goede doorbloeding en verhoogde hartslag, en dat gebeurt ook in de uitdagende omgeving dat een bordspel als dammen biedt.”

Lisa Scholtens leverde volgens Scherder een bijzondere prestatie. ,,Lisa ziet niet zoals ik losse schijven zonder structuur, maar denkt in voor haar betekenisvolle patronen. Deels is dat een kwestie van training en deels talent, want het is natuurlijk fantastisch hoe iemand van haar leeftijd dit al op zo’n hoog niveau beheerst.”

Behalve haar aanleg en technische vaardigheid toonde de blindspeelster ook de vechtlust en koelbloedigheid van een toekomstige topdammer. Felle tegenstand van haar drie opponenten vergden het uiterste van Scholtens, maar ook toen de minuten wegtikten, maakte ze rustig haar afwegingen, doorzag de meeste finesses en schoof vrijwel foutloos naar een ruime 5-1 zege.

Doel gehaald

Na afloop toonde zij zich opgelucht en blij. ,,Ik vond het fijn dat ik zo ver kwam en dat de partijen behoorlijk lang duurden. Mijn doel was om mijn gemiddelde te halen en daar ben ik met twee winstpartijen en een remise ruim boven gekomen.”

Coördinator van het Fitter Brein-project Zainal Palmans (29) uit Hoogeveen keek tevreden terug op het evenement. ,,Een in juli gepland evenement kon dit jaar niet doorgaan en deze online damshow hebben we binnen drie weken van de grond getild.”

Het gaf Palmans extra voldoening dat hij zijn topattractie zelf heeft ontdekt en opgeleid. ,,Toen Lisa 8 was had ik al door dat ze een voor die leeftijd geweldig voorstellingsvermogen had en heb haar geholpen dat verder te ontwikkelen. Prachtig natuurlijk dat we nu met haar inbreng Fitter Brein zo op de kaart konden zetten”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport