Danny Buijs in DVHN Live: 'De uitdaging is om Arjen Robben af te remmen, tegen zijn natuur in'. Kijk de uitzending hier terug

FC Groningen-coach Danny Buijs zegt onder de indruk te zijn van Arjen Robben. De 36-jarige aanwinst oogt volgens hem fit en gemotiveerd. De grote uitdaging zal zijn om de flankspeler af te remmen, in de hoop er nog lang plezier aan te beleven.

Dat zei Buijs woensdagmiddag in de uitzending van het wekelijkse liveprogramma van Dagblad van het Noorden : DVHN Live. Eind juni kreeg de hoofdcoach te horen dat hij komend seizoen Arjen Robben onder zijn hoede heeft, maar tot nu toe had Buijs zich daar nog niet publiekelijk over uitgelaten.

Robben afremmen

De afgelopen weken is de staf van FC Groningen met Robben aan de slag gegaan om hem voor te bereiden op de start van het nieuwe seizoen. Hoewel hij afgelopen jaar niet heeft gevoetbald, ziet hij er volgens zijn nieuwe trainer fit uit. „Hij heeft voor zichzelf getraind, zichzelf fit gehouden. Dat is iets ander dan wedstrijdfit zijn, maar de basis is er.”

Volgens Buijs is het nu een kwestie van ‘optrainen’. Daartoe heeft de Groningse club gegevens opgevraagd bij Bayern München, de club waar Robben tot vorig jaar tien seizoen heeft gespeeld. „Dat er nog stappen moeten worden gezet is duidelijk. Het is niet zo dat hij twee keer traint en direct klaar is voor negentig minuten voetbal.”

Een van de grootste uitdagingen is om het trainingsbeest in Arjen Robben in toom te houden, denkt Buijs. „Het komt erop neer dat we aanpassingen moeten doen die tegen zijn natuur ingaan. We moeten hem afremmen. Als je 36 jaar bent, zit je aan het eind van je carrière. Dan moet je niet nog meer doen dan anderen. Wát hij doet, moet hij goed kunnen doen. Geen kleine blessures oplopen.���

Nieuwsgierig naar Robbens ervaringen

Het is de week waarin de selectie van FC Groningen is teruggekeerd van vakantie. De week ook waarin de nodige medische, fysieke en andere testen worden verricht. Aangezien spelers daarvoor uitwaaieren naar diverse locaties, heeft Robben de selectie in zijn geheel nog niet kunnen ontmoeten. Dat zal waarschijnlijk volgende week maandag het geval zijn, als de groepstraining wordt hervat.

Op de vraag in hoeverre Arjen Robben komend seizoen dé baas is in de kleedkamer, antwoordt Buijs: „Het is heel simpel: uiteindelijk moet ik als trainer een knoop doorhakken, maar het lijkt mij vrij duidelijk dat je overlegt en gezamenlijk tot iets probeert te komen. Dat is de kunst. Hoewel, het zal ongetwijfeld een keer voorkomen dat ik een knoop moet doorhakken zonder anderen te hebben kunnen overtuigen.”

De trainer zegt van iedereen iets te kunnen opsteken, en dus ook van Robben. „Deze jongen heeft zestien à zeventien jaar onafgebroken in de absolute top gespeeld. Ik ben erg nieuwsgierig: hoe ging het eraan toe? Hoe bereidden ze trainingen voor? Wat voor trainingsvormen werden er gehanteerd? En omgangsvormen? Hij kan ons uitdagen en van tips voorzien.”

Aanvallende versterking

Hoewel FC Groningen er met Robben een aanvaller in de gelederen bij krijgt, aast de club op nog meer aanvallende versterkingen. Buijs: „Je hoeft er niet voor geleerd te hebben om te zien dat wij daar nog spelers zoeken. Doan is vorig jaar vertrokken; datzelfde geldt voor Benschop en Sierhuis. In de winter is Redan gekomen, maar die is weer terug naar Hertha. Ook Asoro is weer weg.”

menu