Darter Van Gerwen ontsnapt aan blamage op WK

Darter Michael van Gerwen is op het WK in Londen ontsnapt aan een blamerende uitschakeling in de eerste ronde. De Brabantse nummer één van de wereldranglijst had een verlenging in de vijfde set nodig om de Duitse qualifier René Eidams te verslaan.

Van Gerwen leek in zijn openingspartij af te stevenen op een soepele overwinning, maar na twee soeverein gewonnen sets (3-0 3-0) begon de motor ineens te haperen. Zijn Duitse opponent kwam terug in de wedstrijd door de derde en vierde set te winnen (1-3 0-3), waardoor Van Gerwen ineens wankelde. De wereldkampioen van 2014 wist in de zenuwslopende vijfde set echter een enorme sensatie te voorkomen in het volgepakte Alexandra Palace, door in de verlenging met 4-2 te winnen.

,,Ik moet goed in de spiegel kijken, want ik mag nooit in deze positie komen'', zei Van Gerwen bij RTL7. ,,Zenuwachtig werd ik niet, anders had ik ook niet twee van zulke legs op het einde kunnen gooien. Maar ik moest wel even gas geven, anders was het al vroeg Kerstmis voor mij geweest. Nu zit ik er nog steeds in.''

De Engelse bookmakers gaven vooraf geen cent voor de kansen van Eidams. Iedereen rekende op een simpele overwinning van Van Gerwen, die al maandenlang in topvorm verkeert en het ene na het andere toernooi wint. De grote favoriet voor de wereldtitel beleefde een vliegende start door de eerste zes legs allemaal te winnen. Van Gerwen werd daarna tot ieders verrassing echter ineens overvleugeld door de Duitser, die alles raak gooide en de Brabantse topfavoriet in grote problemen bracht.

In de vijfde set kwam Van Gerwen twee keer op voorsprong, maar steeds trok de Duitser de stand weer gelijk. Bij 2-2 was een verlenging (twee legs verschil) noodzakelijk. Daarin liet 'Mighty Mike' toch weer zijn klasse zien. Na de kerstdagen neemt hij het in de tweede ronde op tegen de Darren Webster. De Engelse routinier (49) bereikte in 2007 de kwartfinales van het WK, zijn beste prestatie tot nu toe.

Van Gerwen veroverde in 2014 op nieuwjaarsdag de wereldtitel. Vorig jaar verloor de Brabander in de halve finales van de Schot Gary Anderson, die hem vervolgens opvolgde als wereldkampioen. Van Gerwen wil die titel op 3 januari terug.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.