Het Belgische Geraardsbergen heeft zijn eigen beroemde Muur die jarenlang deel uitmaakte van de Ronde van Vlaanderen, maar Emmen beschikt vanaf eind april ook over een kuitenbijter. Die doet gelijk dienst als scherprechter tijdens het NK tijdrijden op 16 juni.

Vorig jaar al zou Emmen het decor vormen van de strijd tegen de klok om de nationale driekleur, maar toen werd het NK tijdrijden tot twee keer toe vanwege de coronamaatregelen afgelast. Destijds was het de bedoeling dat de wielerwedstrijd zou beginnen tussen de dieren van Wildlands en zou finishen op het Raadhuisplein van de Zuidoost-Drentse gemeente.

Met het gereedkomen van de ‘Muur van Emmen’ gooit de organisatie de plannen voor dit jaar om. De voormalige vuilnisbelt langs de Rondweg in Emmen wordt op dit moment omgetoverd tot de hoogste fietsberg van Drenthe, zelfs hoger dan de VAM-berg bij Wijster. De heuvel wordt opgenomen in een 16 kilometer lang tijdritparcours, waarvan ook de wielerbaan op sportpark Meerdijk deel zal uitmaken.

Wielergeschiedenis

Vanaf de top van de ‘Muur van Emmen’ is driekwart van het NK-traject te overzien. De mannen en vrouwen zullen het parcours twee keer afleggen; in totaal heeft de wedstrijd dus een lengte van 32 kilometer. ,,Er zal met de Muur zeker wielergeschiedenis worden geschreven’’, zegt organisator Wim Jansen razend enthousiast over de pukkel die zijn NK kleur moet geven. ,,De berg zal zeker het verschil gaan maken in de wedstrijden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport