De Sportquiz komt naar Emmen: Geef je met je team op

Een volle zaal is traditie bij de Sportquiz van het Noorden, zoals op de laatst gehouden editie in Groningen.Foto: Archief DvhN

Op zaterdag 1 juni slaat de Sportquiz van het Noorden – na drie edities in Groningen – z’n vleugels uit en strijkt neer in Stadion De Oude Meerdijk in Emmen. Geef je op met een team voor deze zomereditie van de quiz!

Op welke locatie kun je de zomereditie van de Sportquiz van het Noorden beter organiseren dan bij de club die we het afgelopen seizoen, Drenten én Groningers, allemaal een beetje in ons hart sloten? Bij FC Emmen dus.

Het begon met de spectaculaire promotie, maar in het lopende eredivisieseizoen verrast de ploeg van trainer Dick Lukkien ons door iedere wedstrijd met open vizier, plezier en lef het strijdtoneel te betreden. Precies drie ingrediënten die je team in de Sportquiz van het Noorden ook ver kunnen brengen – vooral het plezier natuurlijk.

Pittige vragen

Als de Sportquiz van het Noorden neerstrijkt aan De Oude Meerdijk is het daar hopelijk al een tijdje rustig. Dat zou betekenen dat FC Emmen zich rechtstreeks heeft gehandhaafd in de eredivisie. Zo niet, dan heeft het zich het weekend daarvoor veiliggespeeld via de nacompetitie.

 Hoe dan ook, het eredivisieseizoen zit er tegen die tijd op, dus daar zal quizmaster Thijs de Jong vermoedelijk met een aantal pittige vragen op terugblikken. Weet jij bijvoorbeeld nog tegen wie FC Groningen in de eerste speelronde van dit seizoen hard onderuit ging en hoe hard dat precies was?

Het is niet alleen maar terugblikken. Er is ook voldoende actuele aanleiding voor hersenbrekende sportvragen. De dag na de Sportquiz van het Noorden zou Tom Dumoulin in Verona namelijk maar zo voor de tweede keer met het roze om z’n schouders kunnen staan op het eindpodium van de Giro d’Italia. En wie weet staat Bauke Mollema wel naast ‘m op plek twee – je mag als noorderling blijven dromen toch?

Finale van de Champions League

Aan noordelijke inbreng is sowieso geen gebrek in juni, want Vivianne Miedema strijdt vanaf 7 juni in Frankrijk met de andere Oranjevrouwen om de wereldtitel, nadat ze in 2017 in eigen land al Europees kampioen werden. Miedema scoorde twee keer in de met 4-2 gewonnen finale tegen Denemarken. Weet jij wie de andere twee doelpunten van Oranje voor hun rekening namen? Het zou zomaar een vraag in de sportquiz kunnen zijn.

Op de dag van de Sportquiz van het Noorden zelf staat de finale van de Champions League op het programma. Uiteraard is daar rekening mee gehouden. De quiz begint om 16.30 uur in het stadion van FC Emmen. Na een eetpauze volgt het tweede deel en daarna is er de mogelijkheid om onder het genot van een (overwinnings)biertje of een ander drankje de finale van de Champions League met je teamgenoten te kijken.

De quiz kent het format van de pubquiz. Een team bestaat uit maximaal vier deelnemers. Quizmaster Thijs de Jong is inmiddels een ervaren rot in het maken en presenteren van quizzen.

,,Maar nog elke keer weer geniet ik ervan om teams hun hoofd te zien breken over die ene naam waar ze net niet op kunnen komen. Of de twijfel tussen twee namen, en dan bij de antwoorden het gejuich als er voor de juiste optie is gekozen. Of niet natuurlijk…’’, aldus De Jong. Met een mix van noordelijke vragen én vragen uit de internationale en nationale sportwereld gaat dat 1 juni waarschijnlijk weer vaak gebeuren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het gewoon een gezellige quizavond met je teamgenoten is.

O ja, nog even de administratie, want we willen je niet nu al met vragen laten zitten. FC Groningen ging in de eerste speelronde van de eredivisie met 5-1 onderuit tegen Vitesse en naast Vivianne Miedema scoorden Lieke Martens en Sherida Spitse in de gewonnen EK-finale. Wie weet komt het van pas op 1 juni…

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport