De beste spelers aller tijden van FC Groningen vormen een team om de vingers bij af te likken. Met als grote blikvangers de gelauwerde wereldsterren Arjen Robben, Ronald Koeman en Virgil van Dijk. En als coach Ron Jans. Sommigen zullen het niet met alle keuzes eens zijn. Dat mag, maar deze spelers hebben in ieder geval bij de luisteraars van onze podcasts en de lezers van deze krant de meeste indruk gemaakt. Ook daarom horen ze thuis in ‘de 11 van FC Groningen’.

Wie het rijtje namen van de uitverkoren ‘11 van FC Groningen’ bekijkt, moet wel onder de indruk raken van de grote namen die zich ooit in de clubkleuren hulden. Daarbij kwamen wereldsterren als Arjen Robben en Ronald Koeman gewoon uit de regio, terwijl sterverdediger Virgil van Dijk onder het bewind van de voor de club o zo belangrijke directeur Hans Nijland bij Willem 2 werd weggeplukt. Als je de beste spelers aller tijden beschouwt zie je een team dat nu zomaar landskampioen zou kunnen worden.

En dan ontbreken nog sterren als de Uruguayaan Luis Suárez en de Serviër Dusan Tadic. Dan zetten we die toch gewoon op de reservebank, want ook zij speelden in het verleden voor de FC. Ron Jans, die maar liefst acht jaar als coach aan het roer stond, is door onze lezers en luisteraars verkozen als beste trainer. Hij zal met dit team in zijn nopjes zijn.

Legendarische doelman

We beginnen achterin, waar we in het doel de legendarische doelman Tonny van Leeuwen tegenkomen. Hoewel hij al in 1971, na een auto-ongeluk op slechts 28-jarige leeftijd overleed, wordt zijn naam door FC Groningen-supporters nog steeds met respect uitgesproken. De bekende Groninger Piet van Dijken hoefde niet eens na te denken om Van Leeuwen als beste doelman te nomineren: ,,Er is er maar één die op het doel moet staan en dat is Tonny van Leeuwen. Waarom? Kom op, dan ga ik terug naar 1967 naar de Meer in Amsterdam. Ajax tegen FC Groningen, dat toen nog GVAV heette. De Groningers kwamen één keer over de middenlijn en wonnen met 0-1. Na een passje van Piet Fransen op Ole Fritsen. Van Leeuwen was die middag onpasseerbaar. Hij werd na afloop op de schouders genomen door de doorgaans zo chauvinistische Amsterdamse supporters. Dat was nooit eerder vertoond. Hij was de beste clubkeeper ooit.’’

Van Dijken, die zich inzette om een tribune, eerst in het Oosterpark en later in de Euroburg, naar de keeper te vernoemen, noemde het frappant dat Van Leeuwen feitelijk nooit voor FC Groningen gespeeld heeft. ,,Toen hij in 1971 overleed werd een dag later de FC opgericht. Hij heeft alleen voor GVAV gespeeld.’’ Maar de supporters zijn de acht jaren in Groningse dienst van de in Gouda geboren doelman in ieder geval nooit vergeten.

Duurste speler

De achterhoede van ‘de 11 van FC Groningen’ bestaat van rechts naar links uit Hans Hateboer uit Beerta, die nu bij Atalanta Bergamo furore maakt, Virgil van Dijk van Liverpool, de Zweed Andreas Granqvist en als linksback Groninger Joop Gall, die nu als trainer in China actief is.

De keuze voor Van Dijk uit drie kandidaten voor de positie centraal achterin in het sterrenteam is niet meer dan logisch. Hij verkaste drie jaar geleden voor 84,5 miljoen van Southampton naar Liverpool, waarmee hij zowel de duurste verdediger als de duurste Nederlandse voetballer ooit werd. De sympathieke Brabander won op 1 juni 2019 met zijn ploeg de Champions League door in de finale met 0-2 te winnen van Tottenham Hotspur en werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Er zouden nog veel eerbetonen volgen, zoals in het seizoen 2019/20 waarin Van Dijk werd gekozen tot Europees voetballer van het jaar. In de FIFA-verkiezing voor wereldvoetballer eindigde hij na Lionel Messi als tweede. ,,Het was lastig, maar ik heb gekozen voor Virgil van Dijk’’, zei Dick Lukkien, de coach van FC Emmen, die als assistent bij FC Groningen Van Dijk onder zijn hoede had. ,,Hij heeft het tot nu toe heel goed gedaan en dat is bij Groningen begonnen. Daar mogen we met zijn allen heel trots op zijn. Van Dijk is de aanvoerder van het Nederlands elftal en heeft een heel bepalende rol bij Liverpool. Vandaar. Al was het lastig, omdat ik ook aan Martin Koeman dacht. Die heb ik ook gekend, maar nooit zelf zien spelen. Daarom kwam ik toch bij Virgil terecht.’’

Mister FC Groningen

Het middenveld loopt met ‘mister FC Groningen’ Jan van Dijk, die maar liefst 485 wedstrijden voor de FC speelde en er ook nog trainer was, en de broers Erwin en Ronald Koeman over van kwaliteit. De jongste Koeman, Ronald, werd genomineerd door oud-scheidsrechter Jacques d’Ancona, die beide broers als jeugdspelers van GRC nog floot. De zonen van Martin werden later in 1988 met het Nederlands elftal beiden Europees kampioen, Erwin won met KV Mechelen de Europacup 2, terwijl Ronald met PSV en Barcelona de ‘cup met de grote oren’, de Europacup 1 op zijn naam schreef.

Ronald Koeman, die verder zowel voor Ajax, PSV en Feyenoord speelde, maakte zich in Barcelona onsterfelijk door in 1992 in de Europacup-finale uit tegen Sampdoria in de verlenging met een vrije trap het enige doelpunt te maken. Beide broers werden trainer, waarbij Ronald, de huidige bondscoach, het meeste succes had. Hij kreeg als linkermiddenvelder meer stemmen dan Piet Fransen, de geboren en getogen Stadjer, die eveneens de eretitel ‘mister FC Groningen’ kreeg. Fransen, naar wie eveneens een tribune is vernoemd, had ook gewoon in het sterrenteam moeten worden opgenomen. Maar dan hadden we twaalf spelers moeten opstellen. En dat gaat nu eenmaal niet.

Grote meerderheid

De voorhoede van de 11 van FC Groningen bestaat uit de Brabantse rechtsbuiten Bud Brocken, de Noorse midvoor Erik Nevland, die voor de FC in de Euroborg het eerste doelpunt maakte en Arjen Robben uit Bedum, die naast FC Groningen voor PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München (als Champions League-winnaar) furore maakte en Nederland bijna naar een wereldtitel schoot. Robben kreeg bij de verkiezing van het publiek als linksbuiten met overgrote meerderheid de voorkeur boven Dusan Tadic en Romano Sion. Hij werd genomineerd door de 10-jarige Tijn Britstra uit Haren.

,,Arjen Robben heeft een heel goed linkerbeen, scoort vaak en is misschien wel de beste Nederlandse voetballer aller tijden’’, zei de jeugdspeler van Gorecht. ,,Bij Groningen stond hij op links, maar bij Bayern was hij rechtsbuiten. Hij scoorde altijd een typische Robben-goal. Naar binnen toe komen en dan vaak in de korte hoek scoren. Bijzonder dat verdedigers daar altijd intrapten.’’

Heel sociaal

Ron Jans mag als beste trainer aller tijden aan het hoofd van dit bijzondere elftal staan. Hij kreeg de voorkeur boven Hans Westerhof en Otto Bonsema, oud-trainer van GVAV. ,,Ron Jans is de beste trainer van FC Groningen’’, vindt oud-spits Erik Nevland. ,,Hij was voor mij heel belangrijk. Als persoon en als trainer. Jans kreeg het beste uit zijn elftal en was heel goed met iedereen. Hij was een van de beste trainers die ik in mijn carrière heb gehad. Hij was ook heel geïnteresseerd in hoe het als mens met ons ging. Dat was heel belangrijk voor mij. Heel sociaal. Iedereen had het goed naar zijn zin bij FC Groningen. Jans kreeg veel voor elkaar en was belangrijk voor de club. Ik heb veel respect voor hem en ben blij dat ik onder hem heb mogen spelen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport